U Preku je predstavljen program Zadar Outdoor Festivala koji će se odvijati ovoga vikenda, 25. i 26. rujna na otoku Ugljanu. Program su predstavili Iva Bencun, direktorica Zadar Outdoor Festivala, Ivan Košta, direktor TZ Preko te Jure Brižić, načelnik Općine Preko.

Na ZOF-u možete sudjelovati u čak četiri različite sportske discipline: Trailu Otoka maslina (5, 10 i 21 km), kajak utrci, SUP utrci i brzinskom penjanju. Osim natjecateljskih disciplina, organizirane su zanimljive radionice, poput plesne radionice Kizombe, kajaka za djecu, joge te radionicu sportskog penjanja.

Zadar Outdoor Festival jednako je zanimljiv i prilagođen kako rekreativcima u punoj fizičkoj spremi, tako i obiteljima s djecom koji žele provesti dan u prirodi i pritom se opustiti i dobro zabaviti.

- Zahvaljujem se organizatorima Zadar Outdoor Festivala što su odlučili većinu ovogodišnjeg izdanja Festivala organizirati upravo u Preku na otoku Ugljanu. Nadam se da ćemo i sljedeću godinu nastaviti suradnju jer vjerujem da će biti dobra i uspješna, i da će svake godine na Festivalu sudjelovati sve više ljudi. Nama je to bitno i radi produženja sezone i aktivnog turizma, ali i cijele infrastrukture koju smo gradili posljednjih četiri-pet godina; probijanje biciklističkih staza, puteva, odmorišta, vidikovaca i svih poučnih planinarskih staza koje smo radili te Željinu Liticu za sportsko penjanje koju smo opet aktivirali, tako da nam je bitno da to sve zaživi i da Avantura otok postane u pravom smislu riječi „avantura.", izjavio je Jure Brižić, načelnik općine Preko.

„Čuvamo prirodu za buduće trkače" glavni je moto ZOF-a pa je cijeli Festival „plastic-free" a medalje su ekološke i drvene. Budući da je ovo Trail otoka maslina, organizatori su odlučili najbrže natjecatelje nagraditi sadnicom masline, po kojima je otok Ugljan poznat, a naglasak staviti na tradicionalnu domaću spizu - Čičvardu koja će se pripremati u sklopu Festivala. Ukoliko sadnicu masline kod svoje kuće nemaju gdje posaditi, mogu je donirati Općini Preko te ju zasaditi u budući Mediteranski vrt iznad mjesta Preko, uz vodosabiralište „Stonovac".

- Zadar Outdoor Festival je nastavak na sve ovo što radimo posljednjih godina na otoku Ugljanu. Akcent je stavljen na aktivni odmor, uz obiteljski odmor koji se odvija u srcu sezone u mjesecu srpnju i kolovozu. Svi naši napori u razvoju aktivnog turizma zadnjih godina doprinijeli su dolasku većeg broja aktivnih gostiju na otok Ugljan; primjerice sad u mjesecu rujnu imamo povećanje u odnosu na lani od 200%, a ako uspoređujemo s 2019. godinom, opet imamo rast od oko 10%, što je super. Nastojat ćemo i dalje razvijati infrastrukturu za aktivni odmor, surađivati sa Zadar Outdoor Festivalom kao i do sada i u budućnosti biti suport i u nekim drugim događajima, kao što su biciklističke utrke, gdje želimo promovirati biciklističke staze, pa čak i povezati se s Pašmanom, da to bude jedna velika manifestacija koja će spojiti oba otoka, poručuje Ivan Košta, direktor TZ Preko.

Na ovoj manifestaciji radi uigrani tim entuzijasta i ljubitelja aktivnosti na otvorenom, a svake godine iznova priključuju se brojni volonteri koji su prepoznali značaj Zadar Outdoor Festivala za zadarsku regiju. Prijave na Zadar Outdoor Festival moguće su na linku.