U subotu je u Zagrebu održano prvenstvo Hrvatske grčkom rimskim načinom za uzrast kadeta (U17) na kojem su hrvački Zadar predstavljali Josip Šumski, Roko Strika i Šime Urić pod vodstvom profesora Vladimira Menčika.

U vrlo jakoj konkurenciji 15 hrvača u kategoriji do 80 kg nastupila su sva tri hrvača HK Zadar, a najzapaženiji rezultat ostvarili su naši Zadrani, Josip Šumski i Roko Strika. Josip Šumski je do finala ostvario tri pobjede i jedan poraz u samom finalu i tako osvoji srebrnu medalju. Naš drugi hrvač, Roko Strika nakon dvije pobjede „tušem" (prekid borbe zbog nadmoći nad protivnikom), zaustavljen je u polufinalu od Mihaela Salajca iz Zagreba kojem je jedino naš Roko uspio napraviti (osvojiti) bodove na ovom turniru. 

U borbi za brončanu medalju, Roko je samouvjereno pobijedio („tušem") i osvojio brončanu medalju. Nakon lošijeg starta (poraz od Josipa Šumskog), naš Šime Urić dobio je priliku za nastavak natjecanja, ali je nažalost poražen. Na ovom natjecanju, hrvači HK Zadar prikazali odlično hrvanje i značajan napredak u tehničko i taktičkom smislu te su temeljem ovih osvojenih medalja ostvarili pravo na kategorizaciju hrvatskog Olimpijskog odbora kao i poziv u reprezentaciju Hrvatske.

Josip Šumski i Roko Strika u reprezentaciji Hrvatske

Naši osvajači odličja, Josip Šumski i Roko Strika treniraju hrvanje već jedanaest godina. Josip je vrlo dobar učenik trećeg razreda Srednje Tehničke škole u Zadru, a Roko odličan učenik drugog razreda Gimnazije Jurja Barakovića u Zadru. Uz školske obveze, za koje njihovi profesori imaju puno razumijevanja, Josip je vješt u vožnji biciklom, dok Roko svira harmoniku, klavijature i gitaru. Obojica naših Zadrana već nastupili u sklopu nacionalne selekcije kao hrvatski reprezentativci na Međunarodnom turniru Croatia Open u svibnju ove godine, a dok su u lipnju Poreču sudjelovali na pripremnom kampu Hrvatske reprezentacije pod vodstvom trenera Eugena Jakovljevića.

Treniraj hrvanje, budi spreman za borbu u životu

HK Zadar okuplja veliki broj djece i mladih koji su od najranije dobi odabrali hrvanje kao prvi Olimpijski sport i uz njega stasali kao mladići i postali dobar primjer svima ostalima mlađim članovima kluba, ali i primjer sredine u kojoj žive i školama koje pohađaju.

HK Zadar je vrlo dobar primjer rada s mladima, usmjeren primarno na odgoj i obrazovanje djece i mladih te stvaranje šampiona u hrvanju. Osim stvaranja vlastitih sportašica i sportaša te formiranja djece i mladih u pozitivne i zrele osobe koji osim sportskih rezultata na najvišim rangovima natjecanja životne situacije rješavaju bez prevelikog stresa koji svakodnevno prisutan. Odgoj i pedagoški standardi koje primjenjuju u hrvačkom klubu Zadar, prepoznat je i dobro prihvaćen ponajviše od strane roditelja koji su kako djeci tako i trenerima najveća potpora, ali i reklama za sve potencijalne nove članove koji bi željeli koračati u istom smjeru kojeg HK Zadar slijedi posljednjih dvanaest godina.

Treninge provode profesori kineziologije, a prilagođeni su djevojčicama i dječacima od 10 i više godina, a usmjereni su na skladan rast i razvoj, razvoj motoričkih znanja, utilitarnih sposobnosti i vještina koje će djeci koristiti u budućnosti. HK Zadar provodi treninge na Bokanjcu, a ukoliko želite svoje dijete usmjeriti u pravom smjeru kako biste ga pripremili za borbu u životu, usmjerili u sport i ublažili učinke negativnih pojava u okruženju, upišite ga u Hrvački klub Zadar.