Hrvatska reprezentacija u prvoj utakmici skupine C u Zadru opravdala je ulogu favorita i s 3:0 (25:20, 25:19, 25:21) pobijedila ekipu Švicarske. Ovo je ujedno i peta uzastopna pobjeda Hrvatske u posljednjih desetak godina.

Izbornik hrvatske reprezentacije Daniele Santarelli izveo je na teren očekivani sastav. Na poziciji organizatorice igre Klara Perić, kapetanica Samanta Fabris kao korektorica, Matea Ikić i Laura Miloš primačko-pucački par te Božana Butigan, koja je na današnji dan proslavila 21. rođendan i Beta Dumančić kao srednje blokerice. Na poziciji libera igrala je Rene Sain, a tijekom susreta još je kao taktička izmjena jedino ulazila primačica-pucačica Lucija Mlinar.

Početak utakmice protekao je u svojevrsnom ispitivanju snaga, s dosta respekta jedne ekipe prema drugoj. Igralo se u tom prvom setu dosta u grču na obje strane, ruke su još bile malo »vezane«, tako da se niti jedna ekipa nije uspjela značajnije rezultatski odlijepiti. Hrvatska je vodila cijelim tijekom seta, ali ne više od dva poena razlike. Tek je nakon as servisa Matee Ikić Hrvatska otišla na +3 (18:15). Švicarska je još pokušavala održavati korak, no na kraju je set završio sa 25:20 u korist Hrvatske. I na krilima tog prvog seta ušla je Hrvatska u nastavak susreta, povela u drugom setu sa 3:0, imala i 16:10 i 19:12, do konačnih 25:19 i vodstva od 2-0 u setovima.

U trećem su setu Švicarke krenule puno agresivnije u meč, što je rezultiralo njihovim prvim vodstvom u susretu, a kod 8:12 hrvatski izbornik morao je po prvi puta zatražiti time-out. Koji je urodio plodom jer su igra Hrvatske stabilizirala, palo je nekoliko poena u nizu, pa je potom švicarska izbornica Johanna Van Hintum morala tražiti minutu odmora kod vodstva Hrvatske od 17:15. No, bez većeg uspjeha, Hrvatice su sakupljale poen za poenom, do konačnih 25:21 i glatke pobjede od 3:0.

Laura Miloš sa 18 poena bila je najučinkovitija u redovima Hrvatske.

- Sretni smo. Prvi meč nikad nije lagan. Svi su nervozni stoga nismo znali što nas očekuje tijekom ovoga meča. Naša igra nije bila najbolja, ali u pojedinim trenucima imali smo zaista dobre akcije. Neke situacije još uvijek možemo korigirati, iako nemamo puno vremena. Ovo je bio dobar početak, pokazali smo dobru igru, iako u prvom setu nismo imali jaku obranu i blokade, izjavio je Daniele Santarelli, izbornik ženske hrvatske odbojkaške reprezentacije.

U skupini C Hrvatska iduću utakmicu igra protiv Bjelorusije (21. kolovoz u 17 sati), Slovačke (22. kolovoza u 17 sati), Mađarske (24. kolovoza u 17 sati) te Italije (25. kolovoz u 21 sat). Sve utakmice u izravnim su prijenosima na ArenaSport kanalima.