Ovisno o najpovoljnijim vremenskim prilikama i uvjetima na moru, najpoznatija i najbolja hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić plivat će s četvrtka na petak, odnosno s petka na subotu (možda i noć kasnije) od otoka Vira do otoka Ista. Tih 27 kilometara maratonske morske dionice splitska plivačica će, kako očekuju u njezinom timu, preplivati za nekih osam sati.

Riječ je o humanitarnom plivanju u organizaciji Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita i u sklopu humanitarne akcije #Srcem za male heroje za Odjel neonatologije KBC Split. Dina se trenutno priprema na Istu gdje je prije nekoliko dana odradila tradicionalni 14. plivački maraton Oko Benušića, a krajem srpnja i plivačku štafetu na međunarodnom triatlonu Crown of Montenegro. U dobroj je formi pa s nestrpljenjem očekuje novi izazov kojim će spojiti dva mula na dva otoka.

- Polako odrađujem završne pripreme plivajući nekoliko kilometara dnevno na Istu. Nisam rođena na otoku Istu, ali tamo su moji korijeni. Na Istu sam naučila plivati, napravila prvi skok u duboko more i provela brojna lijepa ljeta. Iz tih razloga želim da otok Ist bude moj cilj, dok je Vir odabran kao još jedan otok i zbog naše procjene kako će Virani prepoznati ovu humanitarnu akciju - kaže 25-godišnja Splićanka i Išćunka.

Humanitarne akcije splitskoj plivačici nisu novost. Levačić je već plivala od Trogira do Splita za splitsku udrugu Anđeli, dok je od Omiša do Splita plivala za udrugu Moje dijete iz Solina.

- Dio sam humanitarne akcije #Srcem za male heroje kojom prikupljamo sredstva za splitski Odjel neonatologije. Riječ je o nabavci uređaja koji je našim Palčićima prijeko potreban da bi im se pomoglo u njihovoj prvoj i najvećoj borbi nakon rođenja. Kako ću plivati prema otoku mogu porijekla, sve skupa je za mene veoma poseban doživljaj - ističe splitska plivačka heroina.

Hoće li Dina Levačić plivati od Vira do Ista u noći s četvrtka na petak (12. i 13. kolovoza), ili s petka na subotu (13. i 14. kolovoza), a možda i sa subote na nedjelju (14. i 15. kolovoza), još je potpuno otvoreno pitanje. Birat će se između ta tri dana, odnosno između tri noći.

- Ne znamo još točan dan plivanja, najvjerojatnije uoči vikenda ili za vikend. Nastup ovisi o vremenskim prilikama pa tražimo dan s najpovoljnijim uvjetima na moru. Osnovni razlog je visoka dnevna temperatura zraka i mora, pa je noćno plivanje najbolja zaštita protiv sunčanice ili dehidracije - kaže Željana Levačić, mama hrvatske plivačice i osoba koja o najboljoj hrvatskoj daljinskoj plivačici vodi svakodnevnu i profesionalnu skrb. Zato će Dina iz Vira krenuti u mrkloj noći.

Na Facebook stranici Dine Levačić objavljen je račun na koji se mogu donirati sredstva Odjelu neonatologije u splitskom KBC-u - IBAN: HR6724070001300020395.