Braća Šime i Mihovil Fantela danas neće sudjelovati u plovu za medalju na olimpijskoj regati koja je za klasu 49-er trebala završit u japanskoj Enoshimi.

Plov 10 najboljih posada odgođen je zbog bonaca koja bila uvertira u kišu.

- Ovo je prvi dan bez vjetra, od kada smo u Japanu. Medal race je pomaknut za sutra, rezervni dan, doznajemo do Ede Fantele vođe hrvatske jedriličarske posade koja se vraća u Hrvatsku sa srebrenom olimpijskom medaljom koju je u laseru osvojio Tonči Stipanović.

Splitski jedriličar iz zlatne generacije Šime Fantele bio je i član reprezentacije optimista, koju je Edo Fantela odveo po medalje i u Južnu Ameriku.

Njihov zlatni niz traje više od 20 godina. Na prošlim Olimpijskim igrama u Riju, Tonči je osvojio prvu, također srebrenu medalju za hrvatsko jedrenje, dok su Šime Fantela i Igor Marenić trijumfirali sa zlatnom medaljom. Jučer je Marenić, također pripadnik klase koja je donijela optimizam i novi vjetra hrvatskom jedrenju, bio komentator najnovijeg uspjeha jedriličara na OI u emisiji HTV-a Nippon.

Braća Fantela u Japanu nemaju izgleda za medalju ali svi zajedno, nadamo se ostaju u igru za postolje na OI u Parizu (Marseilleu za jedrenej) za tri godine.