Boćarski klub Debeljak izborio je svoj povijesni uspjeh na kvalifikacijskom turniru u Makarskoj, 17. srpnja i ušao 2. hrvatsku ligu skupine Srednje Dalmacije. Put do ulaska u 2. hrvatsku ligu Srednje Dalmacije nije bio lagan jer su imali kvalitetne protivnike BK Trilj i BK Velebit iz Benkovca. BK Debeljak je u polufinalu pobijedio BK Trilj 13 : 11, te su u velikom finalu pobijedili Velebit iz Benkovca 14 : 10.

BK Debeljak osnovan je 2002.godine i sve ove godine svog postojanja postizao je brojne uspjehe. Kup Zadarske županije osvojili su 2019.g i zaslužili povjerenje Hrvatskog boćarsko saveza Zadarske županije , da budu domaćini završnice kupa. Prvaci 2. .županijske lige bili su 2019.g , a 2021.g. prvaci 1. boćarske lige Zadarske županije. Kao prvaci 1 .županijske lige stekli su pravo da idu na kvalifikacijski turnir u Makarsku , gdje su ostvarili veliki uspjeh ulaskom u 2 .hrvatsku ligu Srednje Dalmacije.

Klub je poznat po organizaciji tradicionalnog memorijalnog boćarskog turnira " Marko Torbarina Vicin " koji se igra na spomen prvog predsjednika kluba. Marko Torbarina Vicin ostavio je veliki trag u povijesti kluba , njegovo ime ima veliko poštovanje u Debeljaku za sve što je učinio za svoj klub i mjesto.

-Mi želimo da u daljnjoj budućnosti klub promiče tradicionalne boćarske aktivnosti za djecu i mlade, te da bude uzor široj društvenoj zajednici našeg mjesta. Koristim posebnu priliku da se od srca zahvalim Općini Sukošan, poduzeću Zlatna luka Sukošan d.o.o , svim našim sponzorima, mještanima Debeljaka , jer bez njihove pomoći bilo bi nemoguće daljnje natjecanje u II. Hrvatskoj boćarskoj ligi. Uz ovakvu složnu klapu dobrih ljudi i boćara, ja kao predsjednik kluba gajim velike nade da će iduće godine Općina Sukošan imati boćarskog prvoligaša- kazao je ushićeno Marin Smolić predsjednik boćarskog kluba Debeljak .

Ekipa Debeljaka koja je ostvarila ulazak u II. boćarsku ligu Srednje Dalmacije: Tomislav Torbarina, Ante Gambiraža, Željko Gambiraža, Zlatko Županović, Marin Smolić, Karlo Torbarina, Josip Smolić, Denis Galešić, Josip Vrsaljko, Neven Marinović, Slaven Marinović i Joso Torbarina.

Klub se ozbiljno pripremio za ovaj viši rang natjecanja , prošle godine uz Karla Torbarinu kao nositelja kvalitete3 kluba u svoje redove doveli su provjerena kvalitetna imena boćanja Denisa Galešića, Josipa Vrsaljka i Ivana Medića.