Ivan Perinčić prošlog je tjedna predstavljen kao novi trener Košarkaškog kluba Zadar. Za Sport023 govori o prvim dojmovima nakon imenovanja.

- Za čovjeka iz Zadra ovo je posebna čast i privilegij. Mislim da svako zadarsko dijete sanja da jednoga dana odjene dres KK Zadra, a nakon toga, ako ostane u košarci, da sjedne na klupu. Ja sam imao tu sreću da su mi se oba sna ostvarila. Presretan sam i zahvalan ljudima u klubu na ukazanom povjerenju - kaže na prvu 44-godišnji zadarski stručnjak.

Nakon oca, legendarnog Čedomira Ćire Perinčića, dvostrukog prvaka Jugoslavije sa Zadrom (1974., 1975.) te brata Hrvoja, kapetana koji je podigao trofej Goodyear lige 2003., a uz to još i tri Kupa Krešimira Ćosića (2000., 2003., 2007.), priliku da ispiše nove stranice povijesti velikoga kluba sada će imati i stariji brat. Kao igrač Ivan ih je već dijelom ispisao, osvojivši Krešin kup 1998., prvi klupski trofej u samostalnoj Hrvatskoj, a potom i kao pomoćni trener s dvostrukom krunom prošle sezone. Sada ga, pak, očekuju novi izazovi, svakako najveći do sada.

- Svi znate da ovaj klub u našoj obitelji ima posebno mjesto. Mislim da je tata bio najsretniji na svijetu kada sam postao trener Zadra. To je bila i njegova dugogodišnja želja koja mu se, nažalost, nije ostvarila, ali evo na ovaj način smo to nadoknadili. Obojica su presretni i bit će mi velika podrška u sljedećoj sezoni.

U trenerskim vodama Ivan je već puno desetljeće, što kao pomoćni, što kao glavni trener.

- Moj cijeli trenerski put bio je usmjeren upravo ka ovome što se sada ostvarilo, da postanem trener Zadra. Ponosan sam na svoj rad, obrazovanje i uloženi trud i zahvalan svim trenerima s kojima sam u karijeri surađivao. Imao sam sreću što sam bio u Cedeviti u razdoblju kada su treneri bili Jasmin Repeša, Veljko Mršić, Slaven Rimac pa kasnije i Sito Alonso. Tu sam skupio ogromno iskustvo. Mislim da se dio toga i vidio dok sam vodio Zabok, jer smo igrali vrlo dobru košarku, ali ovo je sport i posao u kojemu treba konstantno učiti i napredovati.

Veliko iskustvo bila je i prošla sezona uz Mršića na klupi Zadra, a posebno onaj dio kada je sam Perinčić morao preuzeti ulogu glavnog trenera.

- Prije svega zahvalan sam Veljku na svemu što smo prošli. Imali smo odličnu suradnju i napravili fenomenalan rezultat u izuzetno teškim i kompleksnim uvjetima. Za mene je bio privilegij raditi s njim i učiti od njega. Svaki dan je bio mala košarkaška lekcija. Što se drugog dijela tiče, zahvalan sam igračima, koji su u tom trenutku stali iza mene. Znate, jedno je biti glavni trener, a drugo mijenjati glavnog trenera. To je ogromna razlika, ali dečki su fenomenalno reagirali i izvukli smo to na najbolji mogući način. I to će mi iskustvo jako puno koristiti u budućnosti.

S obzirom da KK Zadar i dalje nema sportskog direktora, Perinčić je sada u jednakoj funkciji kao i Mršić prošle sezone, odgovoran i za slaganje i za treniranje momčadi.

- Pokušat ćemo složiti najbolju moguću momčad s obzirom na financijske mogućnosti. Prioriteti su pregovori s Dominikom Mavrom i Justinom Carterom, a nakon toga nećemo žuriti, nego dobro pregledati tržište i dovesti najbolje moguće igrače. ABA liga će sljedeće sezone biti vrlo teška, dovoljno je vidjeti kakve igrače dovode konkurenti i zato će za nas krucijalno biti stvoriti dobru kemiju i na terenu izgledati kao momčad.

Za sada je potvrđen ostanak nekoliko igrača od prošle sezone te dolazak Darija Drežnjaka.

- Ima tu još dosta pozicija koje treba popuniti, ali primarna ideja je da pokušamo zadržati što više igrača od prošle sezone. Veljko je napravio dobar temelj, na kojemu treba nastaviti te nastojati ispraviti neke male probleme koje smo zajedno detektirali. Kemija u momčadi je bila vrhunska i nadam se da ćemo to sačuvati i još nadograditi. Svakako, jedan od ciljeva je i što više involvirati mlade igrače te im otvoriti što veću minutažu. Uz Duju Bralu, koji je i prošle sezone pokazao da se na njega može ozbiljno računati, tu su i Tomislav Buljan te Filip Paponja, kojima ćemo kroz HT Premijer ligu pokušati otvoriti mogućnost da pokažu svoje kvalitete.

Stručni stožer?

- Moja želja je da uz mene tu budu Toni Dijan i Domagoj Kujundžić. Toni je domaći momak, jako talentiran i mislim da bi njegovo priključivanje prvoj momčadi donio puno toga dobroga. S Domagojem sam radio kao pomoćnik Veljku Mršiću u reprezentaciji, on je sjajna osoba i košarkaški stručnjak. S njima dvojicom i Mariom Mandirom, koji je izvanredan kondicijski trener, mislim da bismo imali vrlo kvalitetan stožer. Nadam se da će se to i ostvariti.

Koliki je pritisak za čovjeka iz Zadra sjediti na vjerojatno najvrućoj "sjedalici" nakon one gradonačelnika?

- Neki dan, kada sam dolazio u dvoranu, jedan čovjek me upitao: "Znaš li ti koji je to pritisak?" Ne, za mene to nije pritisak, jer se ja na košarkaškom terenu osjećam sjajno i tu sam proveo više vremena nego bilo gdje drugdje. Svakako da je velika odgovornost prema ljudima koji su mi ukazali povjerenje, prema gradu i posebno prema našim navijačima.

Posebna Perinčićeva želja je povratak navijača na tribine.

- Prošle godine su nam jako nedostajali, a koliko nam znače najbolje se vidjelo u petoj utakmici finala doigravanja. Sezona će biti vrlo izazovna i njihova podrška nam je neophodna. Nadam se da će situacija dopustiti da budu uz nas na tribinama i da budu naš šesti igrač. A mi ćemo na terenu napraviti sve da opravdamo njihova očekivanja - za kraj će novi trener Zadra.