Najveća skupina hrvatskih olimpijaca krenut će u ponedjeljak put Tokija, a u zagrebačkome hotelu Westin upriličen je tradicionalni svečani ispraćaj.

Olimpijce su na putu u Japan ispratili brojni uglednici poput ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, izaslanik predsjednika RH Željko Jovanović, državni tajnik Tomislav Družak, čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora i veleposlanice Japana u Hrvatskoj Misako Kaji.

- Ipak će biti Olimpijskih igara, bit će neobične, izazovne, ali prošli smo i gore stvari zajedno pa ćemo se snaći. Bit će to potpuno neubičajene Igre, bit će puno nesportskih izazova. Budite spremni na drugačije, neće biti druženja, gledatelja, ali nastojte uživati u ovim Igrama, one su produkt vremena u kojem živimo, rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Među nazočnim sportašima u Kristalnoj dvorani nalazili su se i jedni od najvećih hrvatskih aduta za olimpijske medalje.

- Nadam se da ćemo imati priliku još jednu medalju, dobro smo se pripremili i znamo što nas očekuje. Nama je ova pauza dobro došla jer smo se uigrali, s obzirom da zajedno jedrimo u 49eru tek od 2017. godine, kazao je olimpijski jedriličarski prvak Šime Fantela, koji će jedriti s mlađim bratom Mihovilom u klasi 49er.

Hrvatsku će u Tokiju predstavljati 59 sportaša u 16 sportova, a u ponedjeljak će otputovati jedriličari, džudaši, karatist Ivan Kvesić, taekwondaši i veslači. U hrvatskoj delegaciji će biti oko 125 osoba, uključujući trenere, tehničko osoblje i članove Misije HOO-a.

Prije toga su olimpijci bili u MORH-u, gdje je ministar Banožić istaknuo je kako je od ukupno 42 pričuvnika Hrvatske vojske njih čak 20 izborilo nastup na Olimpijskim igrama.