Šime i Mihovil Fantela iz JK sv. Krševan putuju u ponedjeljak na Olimpijske igre u Japan.

Iako su oni jedini zadarski sportaši u Tokyu, vođa jedriličarske ekipe je Edo Fantela, dok je Damir Burčul službeni fiziterpaut kao što je to bio i na OI u Rio de Janeriu iz kojeg su Šime Fantela i Igor Marenić donijeli u Zadar zlatnu olimpijsku medalju u klasi 470.

Upravo ta činjenica i doseg, Šimi Fanteli predstojeća Olimpijadu čini psihološki opuštenijim natjecanjem.

- Za mene je velika odluka bila prelazak u novu, zahtjevniju klasu 49-er s bratom Mihovilom pa evo gdje nas je to odvelo, ističe Šime koji je bio jedriličarski fenomen kada je u novoj klasi nakon godinu dana osvojio s bratom Mihovilom svjetsku zlatnu medalju.

Istina da je najveće sportsko natjecanje, ali želim gledati na to kao običnu regatu, kazat će Šime kojem je to četvrta Olimpijada nakon Londona, kineskog Qingdaoa s puno algi te Rio de Janeira.

OI u Tokyu ipak su drugačije. Odgođene su za godinu dana zbog korone i odvijat će se u strogim epidemiološkim uvjetima.

- Evo sam jučer instalirao aplikaciju, specijalnu za sve sudionike OI.  Ona prati naše kretanje i u svakom trenutku, na svakoj lokaciji može se ustanoviti tko je s kim u slučaju da je netko pozitivan, doznajemo od Fantela koji se naravno cijepio. Ali cijela situacija je, kaže, neugodna i nepravedna za sve sportaše.

Na kopnu prema riječima Fantele moraš biti spreman na sve. - S obzirom na mentalitet Japanaca vjerujem da će se stroge mjere primjenjivati od početka . Kada isplovimo na more, skidamo maske i možemo slobodno jedriti, najavio je naš vrhunski jedriličar.

- Ja sam ipak sportaš i tako pristupam i toj situaciji koja me ne koči i ne ugrožava u onome što radim, a znam da ne mogu na nju utjecati, ističe Šime Fantela kada nam priča zbog čega je ova olimpijska regata drugačija.

Organizatori im dopuštaju da 15. srpnja mogu izaći u more. Uz aklimatizaciju u kojoj ih čeka puno vrućine i vlage, nadaju se kako će odraditi 7, 8 treninga do službenog početka regate, 27. srpnja.

Šime i Miho su spremni za Olimpijadu. Nažalost, nije bilo niti jednog jedriličarskog natjecanja ove godine. Lani su s jedrenjem počeli u kolovozu i prije nepunih godinu dana osvojili broncu na EP-u koja je zamalo bila zlato. U predolimpijskom pogonu su od početka ove godine i spremali su se u kampovima koji su bili organizirani uz Atlantski ocean - od Portugala, preko Kanara do španjolskog Santandera u Biskaju.

Posljednjih 10-ak dana su doma. Jedre u Zadarskom kanalu sve do petaka i rade na fizičkoj kondiciji s Edijem Stipićem, još jednim iz pobjedničkog tima.

Mjesto olimpijskog jedrenja je Enoshima gdje su zadarski jedriličari bili prije dvije godine prvi i posljednji put. Šime Fantela nije sklon prognozama, a u ovim okolnostima one su osobite nazahvalane. 

- Idemo se potući, dati svoj maksimum i odjedriti što bolje, pa što bude, kazat će Šime.

U pozitivnom duhu i tijelu, najvažnije je da se zadarski jedriličari vrate doma negativni - malo apsurda uz (i glazbenu My friend the wind) želju za vjetar koji će im biti prijateljski na Dalekom istoku.