Klub daljinskog plivanja "Donat" u subotu, 3. srpnja organizira međunarodni plivački maraton Rtina 2021. 

Dužina staze je 10 kilometara, što je olimpijska disciplina, a mogu je savladati samo najodvažniji. Dodatno otežava što će se u obzir uzimati samo rezultati koji budu unutar sat i pol vremena zaostatka za pobjednikom. Natjecanje je dio Cro Cupa, a boduje se za Hrvatsko prvenstvo kao i GRAND PRIX.

Kad je riječ o natjecateljima iz inozemstva, u Rtinu stiže Makedonac Evgenij Pop Acev, pobjednik Svjetskog Kupa u daljinskom plivanju 2019. godine i prvi pobjednik Ohridskog maratona u dužini od 33 km, kao i maratona Capri - Napoli 2016 godine. Maraton će posjetiti i Talijan Matteo Furlan, pobjednik Faros maratona četiri godine zaredom koji je od 2014. do 2017. koji je na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti 2017. bio drugi na 25 kilometara. 

U borbu za pobjedu krenut će i Slovenka Špela Perše, koja je na Olimpijskim igrama u Riju 2016. bila 16-ta, kao i Mađarica Ana Olasz, koja je na Olimpijskim igrama u Riju 2016. osvojila četvrto mjesto. Obje plivačice u kolovozu nastupaju na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Od hrvatskih imena, KDP "Donat" ugostit će Mateu Sumajstorčić, Leonu Coha i Antoniju Buličić - višestruku pobjednicu CRO-CUP-a; Grgu Mujana, višestrukog pobjednika CRO -CUP-aa i najboljeg hrvatskog maratonca koji drži rekord staze Preko-Zadar; te Tonija Pavičića Donkića - prvog Hrvata koji je preplivao La Manche.

- Ovo je najjači maraton ove godine u svijetu i bit će nam čast ugostiti sve strance kao i domaće natjecatelje. Nadam se da će najbolji hrvatski plivači moći odgovoriti strancima i dostojno predstaviti našu zemlju. Posebno se zahvaljujem domaćinu maratona - TZO Ražanac i stanovnicima Rtine, koji su prepoznali potencijal ovog događanja, a prema onome što sada rade i kako se pripremaju, siguran sam da će sudionici osim samog natjecanja sa sobom ponijeti najljepše dojmove iz Hrvatske. Nadam se da se ova dobra tradicija više neće prekidati te da će dogodine biti još više sudionika. Do tada, moja poruka je - Neka najbolji pobjedi!, ističe predsjednik Dražen Adžić.