Marcela Marić kreće u lov po svoje druge uzastopne Olimpijske igre! Nakon povijesnog nastupa u Rio de Janeiru 2016., najbolja zadarska skakačica u vodu u ponedjeljak će kroz kvalifikacije pokušati izboriti nastup u Tokiju 2021, javlja Sport023. Marcela će nastupiti na dasci 3 metra, na kojoj je na Igrama u Riju osvojila 25. mjesto.

- Posljednje dvije i pol godine živim i treniram u Berlinu. Kada su prošle godine otkazali Olimpijske igre, odlučila sam da ću odraditi još jednu sezonu, jer me ovaj sport veseli i nisam htjela karijeru završiti time što je sve otkazano. Pokušala sam, dobila tu mogućnost i dat ću sve od sebe na nadolazećim kvalifikacijama - javila se Marcela iz Tokija.

Tamo je stigla početkom ovog tjedna, nakon popriličnih peripetija vezanih za to natjecanje.

- Dva tjedna prije prvotno zakazanog termina, otkazali su natjecanje zbog, kako su rekli, higijenskih i financijskih razloga te činjenice da japanski konzulati nisu bili u stanju riješiti vize za Japan. To u ovim okolnostima zvuče kao normalni razlozi i zato nitko nije mislio da će tjedan dana kasnije jednostavno javiti da natjecanje ipak nije otkazano, već samo prebačeno za 12 dana. Tako da je situacija oko same pripreme za ovo natjecanje i putovanja bila jako konfuzna.


Uvjeti u Tokiju su, pak, posebna priča.

- Prvo je trebalo doći do tamo, nakon svih peripetija oko organizacije putovanja pa testova i serije kontrola po dolasku, stoje trajalo satima. Onda su nas smjestili u hotel iz kojega ne smijemo nosom proviriti, osim kada idemo na bazen. Europski dio je izoliran na katu, tu nam donose hranu, nema kave, mlijeka, jedva su nam donijeli drugu bocu vode... Ne smijemo u lift, osim kada idemo na treninge, nemamo ni prozor u sobi pa se osjećamo kao u zatvoru.

Relacija je, dakle, hotelska soba - autobus - bazen. I to po striktnom rasporedu. Ali Marcela ne gubi optimizam.

- Nije predviđeno puno treninga, tako da samo dođemo na bazen, odradimo što imamo i nadamo se najboljem. Svakako će posljednja godina moje karijere biti zanimljiva i mislim da ću stime dati sve ovom sportu. Dobro smo trenirali, zadovoljna sam svojom trenutnom formom i nadam se da će sve biti ok i da ćemo uspjeti zdravi izići iz Japana i potom odraditi Europsko prvenstvo.

Sam sustav kvalifikacija za Olimpijske igre u skokovima u vodu je poprilično kompliciran, a situacije je otprilike ovakva.

- Ako uđem u polufinale, dakle među najboljih 18, onda sam sigurno kvalificirana za Igre. Ako ne, nakon toga ide proces koji traje dosta dugo, gdje se daju još dodatna mjesta. Otprilike se na kraju kvalificira 25 skakačica, ali može biti i više, može i manje. Nadam se da ću i ja opet biti među njima - za kraj će Marcela.