Dvogodišnja avantura Zadranina Benedikta Nikpalja (27) u švicarskoj reprezentaciji završila je i hrvatski bobist vratio se kući, sa željom da taj sport odvede do velikih stvari na idućim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022, nakon što je Hrvatsku predstavljao na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongnchangu, pišu 24 sata.

Multitalentirani sportaš počeo je kao MMA borac i bio dvostruki prvak Hrvatske u superteškoj kategoriji pa je, nakon jednogodišnjeg iskustva u sjemeništu franjevaca na zagrebačkom Ksaveru prešao na bob i američki nogomet. .

- Nakon koje godine sportske dijaspore vratio sam se u Hrvatsku. Život vani, koliko god nudio bolje uvjete treninga i kvalitetnijeg života, ne može se zamijeniti našom domovinom i našim ljudima. Tek kad ostaneš bez nečega, shvatiš koliko ti fali i koliko je zapravo dobro biti doma. Hrvatska je najljepša zemlja na svijetu, nije ni čudo što nas turizam drži na životu - kaže Benedikt.

Nije se vratio u rodni Zadar, sad je u Zagrebu.

- I dalje sam sportski aktivan. Život u dijaspori nije me ispunjavao. Imaš sve, a nemaš s kim podijeliti. Što bi se reklo, u zlatnom kavezu si... Vratio sam se u hrvatski bob s inozemnim iskustvom Švicarske, učio finese i detalje o tom sportu.

A to nije samo guranje. Recimo, saonice za profesionalni bob stoje oko 100.000 eura, a potom se prilagođavaju. Mjesta za pogrešku nema jer vozači po ledu jure kao auti po Dalmatini. A rekordna je brzina boba četverca čak 157 kilometara na sat.

- Sad ću vidjeti koliko se toga da implementirati u hrvatski bob jer je ipak proračun našega znatno manji. Treba pronaći način kako maksimalno iskoristiti dobiveno znanje i razviti bob kao sport. Sve to radim u dogovoru s izbornikom i začetnikom boba u Hrvatskoj, legendarnim Ivanom Šolom. Uz njega, tu je i pilot Dražen Silić - kaže Benedikt.

Osim uloge gurača, postao je trener gurača u reprezentaciji. Sve je podređeno dobrom rezultatu u Pekingu.

- Još krajem prošle sezone počeli smo pričati o tom projektu kad sam najavio da se vraćam u Hrvatsku. Regrutirali smo nove ljude u hrvatski bob, odradili trening kampove preko ljeta. Dobar dio izvorne ideje nismo mogli realizirati zbog pandemije, ali počeli smo na vrijeme. Idemo u dobrom smjeru i bit ćemo spremni za Peking - rekao je za 24sata.