Od ponedjeljka su na velikom nogometnom igralištu u ŠC-u Višnjik, poslije opsežnih zahvata na izmjeni travnate podloge (umjesto prirodne trave postavljena je umjetna podloga s najvišim standardom prema kriteriju FIFA-e), počele aktivnosti niza klubova i udruga. Oko tisuću i 300 mladih nogometašica i nogometaša tako je dobilo izvrsne infrastrukturne uvjete za svoj razvoj, općenito onda i nogometna igra za dugoročni razvoj.

- Kakva je trava? Izvrsna, uživamo igrati i po njoj se bacati, uglas će dvojica mladih vratara HNK Zadar Luka Meić i Luka Glavan.

Na jednom treningu oveće skupine mlađih igrača HNK Zadar njih su se dvojica izmjenjivala pred vratima dok su im kolege i suigrači uvježbavali završnice napadačkih akcija čija je točka na "i"  realizacije akcije.

- Teren je izvrstan, nema dvojbe. Ovakav travnjak svaki nogometaš i svaki trener može samo poželjeti. On nam omogućuje visoki stupanj kvalitete na treninzima, kratko će Dejan Butić, trener koji je vodio jedan od treninga dijela igrača mlađih kategorija HNK Zadar.

Kako više na podlozi nema „neugodnih iznenađenja" u obliku neravnina, busena i slično, lopta ide kao po špagu.

- Igrači su sigurniji jer je otklonjen strah od mogućih posljedica zbog nekih neravnina, umjetna podloga ima svoju mekoću, pogodna je za energično izvođenje mnogih elemenata nogometne igre i to je veliki dobitak u postupku treninga, ističe Dejan Butić.

Prilikom nedavnoga obilaska dvaju igrališta s postavljenom umjetnom travom, veliko zadovoljstvo podizanjem kvalitete u zadarskoj nogometnoj infrastrukturi izrazili su i Marijan Kustić, izvršni direktor Hrvatskoga nogometnoga saveza, te Branko Dukić, gradonačelnik Zadra ističući i to da će time zadarski nogomet dobiti i dodatni poticaj za razvoj.

- Osim što će nova podloga na velikom nogometnom igralištu u ŠC-u Višnjik u velikoj mjeri pozitivno utjecati na kvalitetu treninga i drugih aktivnosti, posebno mlađih kategorija, ovdašnjih klubova i udruga, cijelim zahvatom dobili smo i nogometnu infrastrukturu koja će omogućiti intenzivni razvoj sportskoga turizma. ŠC Višnjik sad ima mogućnost i organizacije i domaćinstva priprema nogometnih momčadi, održavanja kampova za neke selekcije, turnira i slično i to međunarodne naravi, što će kao takvo pridonijeti i dodatnoj afirmaciji Zadra i razvoj sportskoga turizma, kaže Denis Karlović, direktor ŠC Višnjik.

Prema utvrđenom režimu treninga i drugih aktivnosti na velikom nogometnom igralištu u ŠC Višnjik dio svojih programa realizirat će HNK Zadar, ŽNK Donat, NK Zadarnova, NK Zara i NK Abeceda sporta.