Uoči sezone pune nepoznanica na Višnjiku su danas konferenciju za medije održali direktor KK Zadar Željko Žilavec, trener Veljko Mršić i košarkaš Dominik Mavra. Roster Zadra je manje-više definiran i čeka se još samo potpis Darka Planinića, koji bi ujedno bio daleko najveće pojačanje. Hoće li on potpisati?,pitao je novinar, koji ga je upravo pokazivao kroz vrata u trenutku dok je izlazio iz dvorane.

- Ako ste ga vidjeli, onda znači da tu ima nešto. Darka sam kontaktirao prije desetak dana i predložio mu jedan vid suradnje, a kako je reagirao pokazuje to da se već za dva dana pojavio na treningu. Ova korona donijela nam je i nešto pozitivno, u nekoj normalnoj situaciji na takvog igrača ne bismo mogli ni pomisliti. Ako ne bude velikih promjena očekujem da će se uskoro na papir staviti ono o čemu smo pričali, rekao je Mršić.

Drugi mogući "kapitalac" otišao je put Slovenije - Rok Stipčević potpisao je za Krku. Je li ga Zadar mogao dovesti?

- Znate li koliko on u Krki zarađuje?, pitao je Mršić.

- Navodno, manje od nekih u Zadru,

- Nije istina. Bilo je razgovora, on je odličan igrač, no izvan našeg budžeta. Plaćen je više od naših najplaćenijih igrača, otkrio je Mršić.

Što se tiče ostatka momčadi, svi marljivo treniraju i očekuju da im se u ponedjeljak priključe dvojica Amerikanaca koji su nakon dolaska iz SAD-a u samoizolaciji. Došli su s negativnim testom, a ako on bude negativan i nakon proteka od sedam dana, mogu normalno trenirati. U međuvremenu, Zadar će ovog vikenda na Višnjiku odigrati pripremnu utakmicu s Alkarom, gdje će se vidjeti može li trener ozbiljnije računati i na nekog od domaćih mladića, koji bi ove sezone trebali napraviti ključni iskorak u seniorsku košarku.

- Pripreme idu dobro, nemamo nikakvih problema, osim jedne sitnije ozljede Duje Brale, koji je propustio tri dana. Radimo dosta dobro i izgledamo sve bolje, dečki iz juniorskog pogona su dosta pomogli, potencijala ima, zadovoljan sam kako sve za sada izgleda, rekao je Mršić.

Iako je uoči sezone rečeno kako će naglasak biti na mladim igračima s kvalitetnim strancem kao nadogradnjom, u međuvremenu je ugovor potpisan s Amerikancima koji nemaju značajno ili bilo kakvo europsko iskustvo. Sa svima njima potpisana je kratkoročna suradnja, na godinu dana, pa se to ne može nazvati niti zalogom za budućnost.

- Ne možemo očekivati od stranaca koji dolaze prvu godinu u Europu da kao debitanti budu nositelji. To trebaju biti naši domaći igrači a Amerikanci će s nama biti sve bolji. Zbog situacije s koronom teško je gledati dugoročno, ne znamo što će biti ovu sezonu, ali svi oni imaju u ugovoru opciju u slučaju korone, lako ćemo se dogovoriti ako budu zadovoljne obje strane. To su dosta mali ugovori, nama prihvatljivi i ako se pokažu dobrima i s povećanjem ugovora bi oni nama bili prihvatljivi. Ugovori su na godinu dana većinom zbog naše želje kako bismo ih mogli provjeriti, otkrio je Mršić.

I Žilavec i Mršić skeptični su oko najavljenog početka ABA lige 3. listopada. Što se tiče HT premijer lige, ona će se igrati, najvjerojatnije bez gledatelja, a u slučaju da pojedini igrač i oboli, ostatak momčadi će trebati nastupiti. Igranje bez publike još je jedan uteg oko vrata zadarskom klubu, jer je od ulaznica prošlih godina financiran barem najam Višnjika. Ove godine i to će biti upitno.

- Mislim da ćemo se snaći, bilo je i gorih situacija pa smo preživjeli, kaže Žilavec.
Dosadašnji sportski direktor Branimir Longin i dalje je pri klubu i volontira. Žilavec kaže kako je roster sada ionako složen, pa nema potrebe žuriti u imenovanju.