Za mjesto Zaton, sa sigurnošću se može ustvrditi da ima bogatu nogometnu tradiciju te da je bilo i ostalo kolijevka nogometa na širem ninskom području. Stariji poznavatelji nogometa će se zasigurno sjetiti zatonskog NK Goran, koji je kao član onodobnog Nogometnog Podsaveza Općine Zadar, u razdoblju od 1962. do 1972. godine, žario i palio nogometnim stadionima šireg zadarskog područja.
Uz ostale, valja istaknuti neke od nositelja tadašnje igre kao što su Marijan Peša, Mirko Peša, Ivan Knežević Išo,Pavao Despot, Drago Marić, Pave Božić, Pajo Desnica, Danilo Šalov, Svetko Stulić Seljo, Zdravko Lipotica Miljenko Bušljeta...

Dakako da se ovoj plejadi nogometaša neizostavno treba pridodati i zatonsko-američko čudo od nogometa Mirka Liverića. On je došavši u Ameriku 1970. godine prošlog stoljeća, počeo igrati u hrvatskom iseljeničkom klubu Dalmatino, a potom i u čuvenom "Cosmosu", u kojem je igrao uz rame Peleu, Franzu Beckenbaueru, Carlosu Albertu, Johanu Cruyffu, Rivelinhu, Vladislavu Bogičeviću... Mirkova je ljevica u to vrijeme izluđivala mnoge čuvare mreža u Americi i Europi, a njegovi su "projektili" po ocjeni nogometnih stručnjaka bili tad najjači na svijetu.


View on YouTube

Ta bogata nekadašnja tradicija igranja velikog nogometa, u sadašnje vrijeme nastavila se kroz igranje malog nogometa, popularni futsal. Skupina najaktivnijih igrača došla je na ideju osnivanja malonogometnog kluba. Tako je MNK Zaton utemeljen 2009. godine. Klub su osnovali današnji predsjednik kluba Marko Peroš, kapetan momčadi Josip Špar, dopredsjednik kluba Ante Peroš te Ivan Miljković, danas direktor Turističke zajednice mjesta Zaton.

Aktivno u županijskoj malonogometnoj ligi MNK Zaton nastupa od 2016. godine. U prve tri godine, Zaton je stalno bio pri vrhu ljestvice. Ove pak 2019/2020 natjecateljske sezone Zaton je uvjerljivo osvojio prvo mjesto u 3.A ŽMNL. No, zbog pandemije koronavirusa, Udruga za mali nogomet Zadarske županije donijela je odluku o prekidu natjecanja, pa je prvak skupine A Zaton izravno ušao u Drugu ŽMNL.

Tim povodom u prigodi obilježavanja Dana državnosti RH, vodstvo kluba organiziralo je feštu na glavnom mjesnom trgu Vlaka u centru mjesta. Nazočni su minutom šutnje odali počast nedavno preminuloj Milki Patrk Raspović, strastvenoj navijačici koja je redovito pratila utakmice MNK Zatona. Najboljim igračem u sezoni 2019/2020 proglašen je Denis Grgec, koji je imao 14 pogodaka i 11 asistencija. Na kraju je na perivoju Vlaka upriličena i neizostavna bakljada.

MNK Zaton: Josip Špar (kapetan), Jure Peroš ,Šime Kulaš, Marko Vukšević, Lovre Peša, Luka Peroš, Denis Grgec, Paolo Radman, Ante Peša, Šime Peša, Toni Peša, Boško Jure Vukšević, Luka Vukšević, Lucijano-Patrik Pinčić, Ante Renić, Lovre Maričić, Edi Kulaš, Josip Ledić, Ivan Pavlović, Emanuel Iglić, Karlo Pavlović. Voditelj: Bruno Špar. Predsjednik: Marko Peroš, dopredsjednik: Ante Peroš, tajnik: Šime Peša.