Zadarski ateltičar Stipe Žunić bio je gost novog podcasta „ I ja sam sportaš", u kojemu ovaj osvajač svjetske bronce u bacanju kugle govori kako se s obitelji trenutačno nalazi u Požegi gdje u kućnoj atmosferi održava formu i nada se da će se što prije vratiti na bacalište. Osim što je opisao kako provodi dane, Stipe je otkrio što je sve trenirao prije bacanja kugle, koji mu je najdraži atletski miting, kakav je život na fakultetu u Americi, koji su mu planovi u karijeri i još mnogo zanimljivosti.

Olimpijske igre u Tokiju odgođene su za sljedeće ljeto. Stipe još uvijek nije prebacio normu, ali vjeruje kako će u tome uspjeti.

- Imao sam mnogo problema s ozljedama u zadnje vrijeme. Prebacio sam normu puno puta, ali cijelu 2019. nisam nastupao tako da još nisam osigurao Olimpijske igre u Tokiju. Taman sam ulazio u dobru formu i u šestom mjesecu sam u planu imao dosta natjecanja na kojima vjerujem da bih dobro bacao i osigurao Igre.

Iako jedva čeka povratak na bacalište, ova odgoda mu nije poremetila planove.

- Svi smo dobili dodatnih 365 dana za pripremu za Olimpijske igre. Mislim da neće biti problema s ulaskom u formu nijednom sportašu. Sportaši su inače dosta razmaženi što se tiče propuštenih treninga, ali svi jako dobro znaju da to nije ništa strašno. Jednostavno će nam se tijela malo odmoriti i mislim da to nimalo neće utjecati na rezultate svih nas sportaša.


View on YouTube

Prije atletike Stipe se bavio brojnim sportovima u kojima je bio uspješan, a odlučio je jednom za svagda ispričati kada se i zašto počeo baviti bacanjem kugle jer kako kaže, dosta se netočnih informacija pisalo o njegovim atletskim početcima.

- Najbolje da u ovom intervjuu dođemo do „gole istine" i da razjasnimo sve o mojim početcima. Ja sam kao i svako dijete iz Zadra prvo krenuo s košarkom nakon koje sam krenuo s kickboxingom u kojem sam bio dosta uspješan, imao sam 74 borbe od kojih je bilo samo nekoliko poraza. Bio sam svjetski juniorski prvak u kickboxingu, kadetski prvak Hrvatske u boksu. Paralelno sam krenuo s bacanjem kugle kada me u osmom razredu osnovne škole na tjelesnom profesor vidio da sam najbolje u bacio kuglu te mi rekao da morao početi s time. Tada sam krenuo s atletikom, bacao sam kuglu, koplje i disk. U svakoj od te tri discipline imao sam norme za europsko juniorsko prvenstvo što nikada nitko nije ostvario. Do osamnaeste godine usmjerio sam se na atletiku i otišao u SAD na fakultet. Tamo sam nastavio s bacanjem koplja i lovio normu za Olimpijske igre u Londonu 2012. u bacanju koplja. Tek 2013. godine počeo sam ozbiljno bacati kuglu tako da sam u četiri godine došao do svjetske bronce.

Inače, na svom Instagram profilu Žunić je jučer objavio i snimku treninga za sve one koji su u ovim trenucima prisiljeni biti u svojim domovima.