Zadar je vodstvu ABA lige uputio dopis kojim traži poništavanje sezone, što bi mu omogućilo ostanak i dogodine. Zadarsku stranu drži i Crvena zvezda, koja ne želi proglašavanje Partizana prvakom, dok niz klubova - Partizan, Igokea, Krka, Primorska... traže da se zaledi sadašnja pozicija, u kojoj bi Zadar ispao iz lige, javlja Mozzartsport.

Prvi čovjek Igokee Igor Dodik kaže da "nije realno da se prvenstvo nastavi u srpnju i kolovozu" i da bi trebalo završiti s trenutačnim stanjem.

- Naš je prijedlog da, ukoliko se u narednih 10 do 15 dana situacija ne razjasni i u drugim natjecanjima, završimo ovu sezonu s trenutnim stanjem na tabeli i bez odigravanja utakmica. Bez play-offa i doigravanja. Da ispadne trenutno posljednja ekipa iz ABA 1 i plasira se prva ekipa iz ABA 2 u ABA 1".

To bi u ovom slučaju bio čačanski Borac, dok bi u niži rang otišao Zadar zbog najslabijeg skora u krugu.

Pismo je u sjedište ABA lige poslala i uprava Zadra, kojoj trenutno visi uteg iznad glave i prijeti da klub iz Hrvatske pošalje u niži rang. Iz dvorane Krešimir Ćosić stiže jasan stav da bi se ova sezona ABA lige trebala poništiti.

- Naš stav je da bilo kakav nastavak nema smisla, što zbog opće situacije kojoj se ne nazire kraj, što zbog nemogućnosti treniranja. Igrači ne treniraju već 15 dana, neće ni sljedećih 30, dvorana je zatvorena, a strani igrači su otišli. Ekipa nije više homogena, da ne govorimo da je i psihičko i fizičko stanje igrača na vrlo niskom nivou, piše u pismu iz Zadra.

Klub najavljuje da će rasformirati trenutni roster u narednih nekoliko dana.

- Nismo ni za opciju naknadnih odigravanja utakmica u srpnju i kolovozu, jer tada nema ni rostera. I da ga ima, pitanje je regularnosti jer sastavi ne mogu biti isti kao što su bili prije posljednjeg kola. Troškovi trenutno samo rastu i mi smo na pragu toga da raspustimo cijeli roster u roku od nekoliko dana.

Zadar daje i sljedeći prijedlog - da se iz ABA 2 u viši rang prebace dva najbolje plasirana kluba. Odnosno - čačanski Borac i Split, koji ima bolju koš razliku u međusobnim duelima sa skopskim MZT.

- Naš stav je da se sezona poništi i sve vrati na početak u istom sastavu klubova ili da se liga proširi za dva kluba iz ABA 2. S obzirom na to da ni ABA 2 liga nije regularno završena, čak ne postoji obaveza ni prema jednom klubu iz tog ranga da bude promoviran u ABA 1.

Iz Zadra također poručuju da je zdravlje svih sudionika natjecanja na prvom mjestu i da o košarci nema govora sada. Međutim, od ostalih se traži jedinstven stav po pitanju ugovora igrača...

"Voljeli bismo da svi klubovi zauzmu stav oko ugovora igrača, do kada ih platiti, što napraviti s istim? Naš je stav da se igračima zaključe plaće zaključno s krajem ožujka, a da posljednje tri plaće ne prođu. Ali, kako to riješiti? Je li to suspenzija ugovora za ovu sezonu (za one koji imaju višegodišnji ugovor), odnosno sporazumni raskid za jednogodišnje ugovore, pitaju se iz Zadra.