U 87. godini života preminuo je Mato Marlais, počasni predsjednik Veslačkog kluba Jadran i čovjek čiji je doprinos razvoju Jadrana nemjerljiv u proteklih 50 godina, a pogotovo u razdoblju dok je bio predsjednik, od 1973. do 1981. godine, kada je izgrađen novi Veslački dom, izvijestili su iz VK Jadran.

Kao dugogodišnji kapetan duge plovidbe, i među ostalim komercijalni direktor u Tankerskoj plovidbi koji je držao impresivan govor na posljednjem ispraćaju Ivana Paše. Dolaskom u Zadar, početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, zavolio je veslanje i Jadran kao klub. U teškom razdoblju, krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je zbog izgradnje prometnice srušen Jadranov dom, klub je bio prisiljen djelovati u skromnoj baraci u neodgovarajućim uvjetima. Tada na čelo kluba dolazi Mato Marlais, dovodi za trenera Romana Bajla, što se kasnije pokazalo kao povijesni postupak, nakon čega je uslijedio stalni uspon Jadranovih veslača, posebice krajem 1981., kada je odricanjem sugrađana Jadran dobio dugo očekivani suvremeni dom u kojem i danas djeluje. Najveće zasluge za završetak novog Veslačkog doma imao je upravo tadašnji predsjednik.

Na Svjetskom prvenstvu na Bledu 1979., s Romanom Bajlom i Brankom Grdovićem

Izgradnja Veslačkog doma i profesionalizacija rada trenera bili su prekretnica u radu Jadrana, koji od tada stalno napreduje i u masovnosti i u kvaliteti. Jadranovi veslači od tada, pored osvajanja mnogih državnih i međunarodnih natjecanja, čak su pet puta za redom sudjelovali na olimpijskim igrama, a stvaranjem hrvatske države donesene su i mnoge medalje sa svjetskih i europskih prvenstava.

Uz pokojnog tajnika Čedu Škorića, postavio je temelje djelovanja suvremenog Jadrana, zbog čega mu je dodijeljena titula doživotnog počasnog predsjednika Veslačkog kluba Jadran.

Iako u poznim godinama, bio je član izvršnog odbora sve do 2017. godine, a njegova riječ uvijek se iznimno poštivala. Uvijek prisutan u klubu, sa zanimanjem se interesirao za klupske aktivnosti do posljednjih dana.