U Maloj vijećnici Zadarske županije najavljena je i predstavljena 15. po redu sportsko-turistička manifestacija "Škraping Tkon - Otok Pašman 2020." koja će se održati 7. ožujka sljedeće godine sa startom u Tkonu. Prijave za ovu međunarodnu treking & trail utrku otvorene su danas u podne, a trajati će sve do 28. veljače u isto vrijeme.

Organizacijski tim ovogodišnjeg Škrapinga čine voditelj Dino Smoljan, načelnik općine Tkon Goran Mušćet i sportski direktor Stipe Božić s brojnim suradnciima.

- Uvijek nastojimo privući turiste u sezoni i posezoni brojnim turističkim sadržajima s naglaskom na našu prirodnu baštinu, tradiciju i autohtoni doživljaj. Upravo smo iz ove manifestacije naučili da turiste trebamo potaknuti da svoj odmor provedu što aktivnije, a baš mi imamo sve uvjete za to, naglasio je načelnik Mušćet.

Utrka je podijeljena u četiri kategorije. Kategorija Ultra ima trail koncept te obuhvaća cca 45 kilometara te je namijenjena iskusnim sportašima koji će krenuti iz mjesta Ždrelac na otoku Pašmanu. Challenger od cca 25 kilometara upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, Active kao jednostavnija kategorija utrke obuhvaća cca 12 kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku s pogledom na Nacionalni park Kornati kao i cijeli zadarski arhipelag, dok je Light obiteljska staza od cca 6 kilometara zamišljena kao najlakša varijanta na kojoj mogu sudjelovati djeca i odrasli koji planiraju provesti Škraping u zajedničkom druženju i ugodnoj šetnji u prirodi.

Prošli, 14. po redu Škraping brojio je preko 1400 trkača iz 11 europskih zemalja. Na sljedećem Škrapingu očekuje se veći odaziv i dolazak preko 1500 natjecatelja. Posljednjih pet godina u timu HGGS-a Zadar sudjeluje i Stipe Božić, poznati hrvatski alpinist i veliki prijatelj Škraping koji je ujedno i sportski direktor utrke.

- Ljudi koji se bave aplinizmom čine najbolje čuvare prirode. Veseli me što gradić Tkon, otok Pašman i cjelokupna Županija žele ovu manifestaciju sačuvati kao kulturno dobro, a ja sam ponosan sam što sam dio toga, rekao je Božić.

Dan poslije utrke, 8. ožujka održat će se i dječji Škraping u organizaciji Dječjeg vrtića "Ćok" iz Tkona koji ove godine nosi naziv Zeleni Škrapić, a djeca će u sklopu programa posjetiti samostan sv. Kuzme i Damjana te imati prigodan piknik. Na Škrapiću se očekuje sudjelovanje 150 malih Škrapera iz 10 vrtića Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Ovogodišnja tema manifestacije je zaštita mora od onečišćenja te će se uz slogan Keep the sea plastic free održati i ekološka akcija čišćenja okoliša i podmorja Pašmana u suradnji s ronilačkim klubom sv. Roko iz Bibinja i volonterima. Tijekom tjedna održavati će se niz zanimljivih događanja, edukativnih predavanja, radionica, izložbi i predstava, a na tradicionalnom Sajmu otočnih proizvoda, koji je najavila Julija Radović Longin, očekuje se 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka. Neće izostati ni zabave, pa će goste zabavljati TBF i DJ. Gastro ponuda uključivat će crni rižoto od sipe, gulaš s povrćem, paštu fažol s kobasicom i dalmatinsko sočivo, dok će se djeci poluživati jela na bazi piletine.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti isključivo online, putem prijavnice na sljedećem linku.