Nema te lige u kojoj će Zadar izgubiti osam utakmica zaredom, zvala se ona i ABA! Nakon vijesti o trećoj Ciboninoj pobjedi ove godine, čekao se još samo poraz od Cedevite Olimpije pa da se Zadrani već večeras otpišu iz natjecanja. Ono što je slijedilo u 40 minuta na parketu Višnjika ne pamti se ni u vrijeme najvećih zadarskih pobjeda - Zadar je obrisao pod jednom od najboljih regionalnih momčadi, od polovice prve četvrtine imao dvoznamenkastu prednost koja je samo rasla kako je utakmica odmicala, te na kraju pobijedio 101:63. Što je presudilo, je li Jusup napokon posložio kockice, jesu li neke prošle nesreće došle na naplatu, ili je to bila samo jedna katastrofalna večer Rimčeve momčadi, vidjet ćemo u tjednima koji slijede. No već večeras potvrdila se glasovita tvrdnja kako je put od očaja do euforije najkraći u Zadru. A upravo u takvom raspoloženju Zadrani napuštaju dvoranu, iako je omjer i dalje "nelijepih" 1:7.

Obje momčadi napadački su odigrale užasan početak utakmice - nakon skoro pet minuta igre rezultat je bio 4:5. Zadar je tada krenuo s, pokazat će se, nezaustavljivom serijom, kojoj je Cedevita parirala do 11:11. Posljednje dvije i pol minute četvrtine Zadar je odigrao furiozno uz seriju 10:0. Gilbert je napokon povezao dvije trice, a s druge strane bilo je upravo nevjerojatno gledati kako se Cedevitini igrači muče sa šutom za tri: u prvoj četvrtini pucali su osam puta iz daljine, a pogodili - nijednom.

Serija je u drugoj četvrtini završila na 15. košu u nizu (poen Fundića i trica Allena), kada ja Zadar stigao do najveće prednosti - 26:11. Rimac pokušava stignuti zaostatak s trojicom Amerikanaca, Stipanovićem i Murićem, ali je povratak kratkog daha - u 18. minuti, nakon dva uzastopna koša Vukovića i trice Ivanova, Zadar je na +20 (40:20), a potom i +21 (45:24). Imali su Gilbert i Mavra u posljednjem napadu pokušaje trice za +24, ali je Cedevita na kraju smanjila na 45:26. Slovenci su poluvrijeme završili tricu s "uspješnošću" 0-15!

Zadarski navijači pitali su se hoće li ovaj san prestati kad počne drugo poluvrijeme. Nije bilo takvih naznaka, jer je već nakon dvije i pol minute bilo 55:30. Boatright jer nakon 16 promašaja postigao prvu Olimpijinu tricu, no bila je to mala utjeha Slovencima, jer je Allen postigao dvije, Junaković. Mavra i Gilbert po jednu, za rekordno vodstvo 68:37. Više od 30 poena prednosti umirilo je i najnevjernije Tome u publici, pa je slavlje moglo početi i prije posljednje četvrtine.

Zabilježit ćemo kako je u posljednjoj četvrtini prednost u jednom trenutku iznosila i 37 poena (84:47). Jusup je bio blagonaklone ruke prema igračima koji su grijali klupu ove sezone, dok je Rimac pod svaku cijenu nastojao najjačom postavom ublažiti katastrofu. Nije uspio, jer je Zadar tricom Ivanova došao do konačnih 101:63.

Najbolju utakmicu od dolaska u Zadar odigrao je Gilbert, koji se izgleda specijalizirao za Cedevitu - lani je u finalu hrvatskog prvenstva donio Ciboni protiv ovog kluba naslov prvaka, a večeras je postigao 20 poena, uz izvrstan šut za tricu. Još jednu izvrsnu partiju pružio je i Ivanov s 22 poena, Siriščević je kao oporavljenik bio na parketu ali nije imao nikakav učinak, dok su priliku dobili čak i Palokaj, Planinić i Uljarević. Kod Slovenaca svi loši, a posebno bi ovakav poraz mogao koštati trenera Slavena Rimca. Emil Tedeschi znao je trenere smjenjivati i za manje poraze.

Olimpija je svakako sama "dala ruku" glatkoj Zadrovoj pobjedi sa svojim katastrofalnim šutem, no ne treba ju zbog toga umanjivati. Ove smo sezone imali malo prilika za slatke snove, pa sanjajmo barem do gostovanja kod FMP-a u petak. Daj Bože da taj san potraje što duže...