Najtrofejniji hrvatski jedriličar Šime Fantela zadovoljan je kako je prošao njegov prelazak u klasu 49er i vjeruje da se s bratom Mihovilom u Tokiju može boriti za svoju novu olimpijsku medalju, drugu nakon čudesnog zlata iz Rija.

Kad pomisliš na rođene pobjednike, jedno od prvih imena definitivno je ono Šime Fantele.  Zadarski 33-godišnji jedriličar u posljednjem desetljeću osvojio je u svom sportu sve što se moglo osvojiti, a krunu karijere doživio je na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, kad mu je s Igorom Marenićem u klasi 470 pripala zlatna medalja, prva u povijesti  hrvatskog jedrenja.

"Sreća i ispunjenje pa jedna mirnoća i spokoj nakon toga. Sve ti se izvrti u glavi - i teški dani i teški periodi. No, sve ti se vratilo i onda si nekako ponosan i jednostavno ispunjen. Doček u Zadru je bio nezaboravan, jedinstven. Naši prijatelji i sugrađani znali su težinu te medalje, cijelu našu povijest, uspone i padove. Osjetili su koliko je to nama bilo bitno, a naravno i njima. Zajedno to proslaviti je bilo neopisivo, podsjeća Fantela.

Nakon čak šest zlatnih medalja u klasi 470 s Marenićem, Šime se odlučio na novi izazov i s bratom Mihovilom prešao u 49er. Već u drugoj bratskoj sezoni u danskom Aarhusu na Svjetskom prvenstvu 2018. godine osvojili su prvu hrvatsku medalju u ovoj jedriličarskoj klasi i to zlatnu, pokazavši da su tandem za vrhunske domete.

"Nisam očekivao da će tako brzo doći vrhunski rezultat. U 470 sam sve osvojio, bio u vrhu pa to odbacio i otišao u nešto nepoznato. Vjerovao sam da bih u tome mogao biti dobar, ali nema garancija. Mnogo vrhunskih jedriličara je mijenjalo klasu i nisu se snašli pa bi se vratili ili bi prestali jedriti. Bilo je puno nepoznanica, međutim, super smo se snašli. Ako stavimo po strani vrijednost olimpijske medalje, ovaj podvig je još luđi od onog iz Rija! Drugi natjecatelji jedrili su desetak godina, to je njihova klasa, ti dođeš i pobijediš ih u godinu i pol dana, to stvarno ima težinu u našem jedriličarskom svijetu," naglašava Šime Fantela koji hvali svog brata i novog partnera:

"Miho je odradio ogroman posao. Došao je iz klase RS:X, s daske, sjeo u vruće sjedalo i pritisak je na njemu bio velik. Super se snašao, uči iz dana u dan, napreduje i nevjerojatan je radnik i jedriličar. Uživa u klasi i onome što radi. Motiviran je."

Nažalost, ozljeda koju je nedavno doživio Mihovil zahtijevala je operaciju pa će braća propustiti SP u prosincu, no u 2020. godini mlađi Fantela trebao bi biti u punoj formi.

"Vjerujemo da će do Božića sve leći na svoje mjesto i da bi mogao svom snagom sjesti u brod i početi jedriti. Slušat ćemo doktore, najbitnije je da sve dobro zacijeli. Najgore je krenuti prije vremena i onda to prolongirati. To ne želimo, želimo da bude potpuno spreman i da ne bude više ozljeda. Morat ćemo biti pametni i postepeno krenuti s treninzima. Nećemo zadavati  sebi neke teške zadatke. Krenut ćemo lagano, lagane rutine i onda ćemo ići korak po korak," otkriva Šime koji zna da još ima što za naučiti među 49erima, ali vjeruje da na svojim četvrtim olimpijskim igrama potkraj srpnja i početkom kolovoza u Tokiju može Hrvatskoj donijeti još jednu medalju. Bio bi to novi podvig, jer konkurencija je strahovita.

"Do Tokija treba još raditi. Želimo se pripremiti za sve moguće uvjete, da možemo reći da smo potpuno spremni za Igre. Bit će dosta putovanja. Bit će dosta odlazaka u Japan, jer nam je jako bitno da upoznamo polje na kojem jedrimo. Što smo više vremena na tom moru u olimpijskim vodama, bolje ćemo se upoznati sa strujama, karakteristikama, lokalnim efektima. Tu je i pronalazak idealne opreme, da budemo sigurni s kojim jarbolom želimo voziti, koja jedra koristiti tako da ćemo dosta pozornosti pridati tome. Pokušat ćemo kopirati pristup za Rio jer je bio uspješan. Pokušat ćemo sve dobre stvari izvući iz tog ciklusa i dodati još nešto novih. Sigurno da se možemo boriti za medalju, najavljuje Fantela.

Zdravi i potpuno spremni, Šime i Miho bez sumnje će biti u samom vrhu na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Braću Fantela možeš pratiti i putem Instagrama @fantela_sailing_team.