Hrvatski olimpijski odbor održao je danas u prostorijama Jedriličarskog kluba Uskok 30. redovnu sjednicu Vijeća u Zadru. Predsjednika HOO-a Zlatka Matešu i druge skupštinare dočekali su predsjednik JK Uskok Ive Mustać, dogradonačelnica Jagoda Surać, županijski pročelnik Ivan Šimunić, gradska pročelnica Dina Bušić te predstavnici sportskih zajednica i klubova. Posebno je bio srdačan susret sa Šimom i Edom Fantelom, s dvije trećine najjedriličarske obitelji, kako ih je nazvao Mateša te Enijom Ninčević i Mihaelom de Micheli-Vitturi.

- Šime mi je rekao da je stanje s Mihovilovom ozljedom dobro te da nije sporan njihov nastup na Olimpijskim igrama, što je izvrsna vijest. Tu su i naše jedriličarke Enia Ninčević i Mihaela de Micheli-Vitturi, koje imaju dobru šansu na Novom Zelandu izboriti olimpijsku vizu. Na današnji dan imamo u programu 107 sportašica i sportaša, što je jako velika brojka. Nisu svi ostvarili kvalifikacijske norme ali očekujemo da će velika većina ostvariti. Kada dodate još momčadske sportove, rukomet, vaterpolo a otvara se mogućnost i košarku, za očekivati je da će biti oko 100 ili još više, rekao je Mateša.

Dogradonačelnica Surać poželjela je sudionicima dobrodošlicu i rekla kako su Zadrani ponosni na ovo Zdanje (prostorije JK Uskok) jer je izrodilo mnoge zadarske legende, dok je pročelnik Šimunić spomenuo projekte u kojima je Zadarska županija sudjelovala zajedno s HOO-m. Na spomen igrališta od tartan podloge reagirao je član Vijeća Željko Jerkov, koji je rekao kako su takva igrališta neko vrijeme bila u modi, ali su napuštena jer su opasna za sportaše. Podloga mora dopustiti proklizavanje noge, inače sve može završiti invaliditetom, rekao je Jerkov, na što je Šimunić rekao da će ovaj argument uvažiti i izbaciti iz programa tartan igrališta.

Predsjednik JK Uskok Ive Mustać rekao je kako je klub posljednjih godina dovoljno stabiliziran i napredovao je pa može ugostiti najveće jedriličarske manifestacije.

- Mi smo spremni. U zadnjih par godina nismo organizirali velika natjecanja jer smo imali posla oko organizacije kluba, sad kad smo to riješili spremni se uhvatiti posla i organizirati najveća natjecanja poput europskog i svjetskog prvenstva, rekao je Mustać.

Pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za programe lokalnog sporta Siniša Krajač predstavio je knjižicu koja govori o projektima odbora na području Grada Zadra i Zadarske županije. Ured za programe lokalnog sporta HOO-a provodi pet programa kroz koje donacijom pomaže lokalnim sportskim zajednicama. Od 2016.godine je u gradu Zadru kroz razne projekte i programe HOO-a je donirano oko 750.000 kn.

- Ulagalo se u opremu i rekvizite za sportaše, uređenje sportskih terena, nabavljanje kombija za prijevoz sportaša, a svake godine po nekoliko stotina djece sudjeluje u svakoj manifestaciji koja promiče olimpizam poput Međunarodnog olimpijskog dana, Hrvatskog olimpijskog dana i Olimpijskog festivala dječjih vrtića, koje sjajno organizira Športska zajednica grada Zadra. Novi program s kojim Ured kreće od 2020., a o kojem se više može pročitati u brošuri, proširit će i učvrstiti ovu suradnju, pomaknuti još neke granice i ozbiljno utjecati na očuvanje zdravlja i poticanje zdravstvenog turizma. Ne čudi što je Sportska zajednica grada Zadra upravo prvi dobitnik nagrade Milan Neralić za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini, rekao je Krajač.

Nakon pozdravnih riječi i uvodnog izlaganja pred članovima Vijeća bilo je petnaestak točaka dnevnog reda. Uz redovito financijsko izvješće najzanimljivije su bile o izmjenama i dopunama korisnika razvojnih programa sportaša i programa sufinanciranja rada trenera, kao i ona o programima poticanja razvoja sporta i olimpizma na lokalnoj razini. Pravilnik HOO-ove Nagrade Milan Neralić za zaslužnike iz lokalnog sporta trebao bi doživjeti određene promjene, a za Nagradu Matija Ljubek 2019. predviđeno je imenovanje članova ocjenjivačkog povjerenstva.