Naravno, već i u naslovu otkrit će se makar mrvica povezanosti između Zadra i Indije. Između grada u kojemu živi jedan Indijac i druge najmnogoljudnije (milijarda i 300 milijuna) države na svijetu za koju pučkoškolci uče da je potkontinent. Dakle, bio je to ogledni badmintonski meč, doduše veoma kratak, koji su odigrali Arun, naš sugrađanin Indijac, te Tumba, naš sugrađanin na privremenom radu u Indiji, javlja Višnjik.hr.

- Ha, ha, ha...! On ovamo, ja tamo. Ako je Arun jedini Indijac u Zadru, ja sam jedini Zadranin u Indiji - smije se Tomislav Rogić Tumba, etablirani trener nogometnih vratara.

On (Rogić) sad je na kratkom odmoru u Zadru.

- Je, za koji ću dan u Indiju, u Calcuttu. Okuplja se indijska nogometna reprezentacija i nastavljamo pripreme.

Potrebno je istaknuti da je Tomislav Rogić jedan od suradnika Igora Štimca koji je angažiran kao izbornik indijske nogometne reprezentacije.

- U stožeru je još i Luka Radman. Solidno nam ide, nedavno smo osvojili bod u Kataru (0:0) što je bilo golemo iznenađenje. Tko je bio najbolji igrač? Pa, moj vratar Sandhu Singh!

Dok Rogić govori o pojedinostima oko indijske nogometne reprezentacije, Arun - kako ga u Zadru svi zovu - a imenom Arundeep Singh, samo se smijao. On je naš dragi sugrađanin koji je radio u Muenchenu kao informatički inženjer. Kad je došao na odmor u Hrvatsku, s namjerom posjete Zadru i Zagrebu...

- Kad sam vidio Zadar, nisam ni išao u Zagreb!

Ostao čovjek, oženio se u Zadru, naučio hrvatski („Moj padeži još nije dobro, ali...") i utemeljio badmintonski klub znakovita imena: Badminton Zadar.

- Mi igramo na Višnjiku, dobro nam je, ali treba nam još termina. Valjda ćemo i to riješiti - govori Arun.

Rogić ga sluša i čudom se čudi:

- Pa, kako dobro govoriš hrvatski!

I onda se otvorila ćakula prije nego će Arun i Tumba „baciti partiju" badmintona. Rogić kazuje kako mu je u Indiji, da teško izlazi na kraj s tamošnjom hranom, da je uvijek gužva na ulicama...

- A iz kojega si grada? - pita Tumba Aruna.

Kaže naš sugrađanin Indijac da je iz jednoga grada oko 250 kilometara od New Delhija gdje je nedavno bio sa suprugom na jednom vjenčanju.

- Ona nije ko ti, sve je jela, a bilo je valjda 500 jela na stolu...

I onda ponovno ćakula, o najpopularnijem sportu u Indiji, o kriketu...

- Pozor, nakon 170 godina indijski tisak prvi je put na naslovnicama imao nogomet kad smo Kataru uzeli bod, prvi put! U Kataru radi puno Indijaca i navijali su žestoko na stadionu, bili ponosni na svoju reprezentaciju.

Arun dodaje kako je kriket doista broj jedan, a veoma je popularna i jedna igra - kabadi.

- To sam prvi put vidio, igraju sedmorica u malom prostoru, bitno je dotaknuti svakoga, pa se vratiti na liniju. Zanimljivo - kaže Rogić.

Došli smo i na badminton.

- Igra se puno u Indiji. Ja sam počeo kao dijete. Na malom prostoru valja biti hitar, eksplozivan, koncentriran, treba puno razmišljati. Zanimljivo je i može ga igrati svatko - zbori Arun.

Naravno, donio je Arun opremu, a Tumba se poželio okušati.

- Vidiš, servira se u visini donjih rebara, ovako... - podučava Arun novog prijatelja.

Drž tamo, drž ovamo, počela je igra. Arun mrvicu "vrti" Tumbu, ali on se ne da. Nakon nepune minute udara kao profesionalac.

- Ne brojimo punte, ovo je samo ogledni meč! - kaže Rogić.

Arun se samo smijucka. Uzeo je slobodan dan za ovaj susret (radi kao konobar u kafeu Doma kod Nene Kožula) i sretan je...

- Bilo mi je drago upoznati te - govori Rogiću.

Na koncu, ispostavilo se pitanje zašto Tomislav Rogić nije u Zadar donio jedan turban, bar kao suvenir.

- Mislio sam, ali...

Arun će dodati da se na njegovu jeziku (on je iz regije Punjab) ono što mi zovemo turban kaže...

- Pag!

I još, da je bio veoma sretan kad su se u Zagrebu službeno susreli Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica i Ram Nath Kovind, indijski predsjednik.

- Potpisali oni i ugovore, pa i o sportskoj suradnji dviju država. Eto, ja ovdje promičem badminton, a Tumba u Indiji radi u nogometu...

I - našla se njih dvojica na Višnjiku!

Kako je protekao ovaj badminton dvoboj pogledajte u našoj galeriji!