Uspješna kandidatura za nagradu European Top Destination navela je zadarske čelnike da se kandidiraju za još neko slično priznanje koje bi moglo doprinjeti vidljivosti Zadra na međunarodnom turističkom tržištu. Iako je učinak takvih nagrada dvojben (nagradno pitanje - koji je grad European Top Destination za 2019?), porast broja turista u 2017. godini daje opravdanje za takve pokušaje i u budućnosti.

Na Gradskom vijeću sutra će se tako naći točka o kandidaturi Zadra za Europski grad sporta 2021. Pročelnica za kulturu i sport Dina Bušić navela je na Kolegiju župana kako je ACES Europe neprofitna udruga sa sjedištem u Bruxellesu koja dodjeljuje priznanja Europske prijestolnice, grada, zajednice i grada sporta. U čelništvu udruge nema poznatog sportaša koji bi nosio projekt - predsjednik je Talijan Gian Francesco Lupattelli, potpredsjednik Škot John Swanson, a u tajništvu je i jedna Hrvatica, Marijana Butković Brčina. Svi su oni Googleu najpoznatiji po članstvu u ovoj udruzi.

Sudjelovanje u ovom projektu, ističe Bušić, donosi aktivno umrežavanje s drugim europskim gradovima, razmjenu najboljih praksi i aktivno sudjelovanje na međunarodnim stručnim susretima. Jedan od boljih primjera pozitivnog učinka je Antwerpen, u kojem je prema istraživanju nakon titule glavnog grada sporta u 2013. sportska aktivnost građana povećana za 10%. Tijekom godine brojni događaji oživljavaju sportske manifestacije u nagrađenom gradu. Primjerice, u Torinu, europskoj prijestolnici sporta 2015., održano je 1.000 sportskih događanja.

- Grad Zadar svojom sportskom infrastrukturom, programima rekreacije i sporta namijenjenim građanima svih dobi i uzrasta, poticanjem na bavljenje sportom, iskustvima organizacije prestižnih međunarodnih sportskih natjecanja udovoljava kriterijima potrebnim za dodjelu ovog priznanja. Dobivanjem titule Europskog grada sporta 2021. Grad Zadar bi postao članom međunarodne organizacije Europski gradovi sporta, istaknula je Bušić.