ZADAR- Dvojac JK sv Krševan Šime i Mihovil Fantela završili su test olimpijsku regatu u Japanu na šestom mjestu. Braća Fantela danas su jedrili plov za medalje 10 najboljih posada klase 49er u kojem su bili peti. Dvostruki zbroj tog rezultata ostavio ih je šestom mjestu na kojem su proveli veći dio petodnevnog natjecanja u Enoshimi. Tamo su se zadarski jedriličari pripremali više od tri tjedna kako bi što bolje upoznali uvjete regatnog polja za Olimpijske igre Tokyo 2020.

Prema prvim ocjenama trenera braće Fantela i izbornika HJS, Ede Fantele, bit će teže nego li u Kini. U Qingdau je, naime, prije 11 godina sto tisuća Kineza bilo angažirano na čišćenju površine mora iz kojeg je izvučeno na tone tona algi uoči olimpijske regate.- Uvjeti na moru su izuzetno zahtjevni zbog visoke temperature i vlažnosti zraka zbog čega će  to biti veliki napor jedriličarima. Možda će od presudnog značaja biti to kako ohladiti jedriličare između dva jedrenja (plova). vjetra na regatnom polju ima dovoljno ali je jako nestabilan. To će od jedriličara zahtjevati veliku umješnost uz neizostavan faktor sreće u datim uvjetima, analizira Edo Fantela.

Na test regati u Enoshimi, prema njegovim riječima bili su svi najbolji jedriličari u svim klasama i nekoliko tjedana ranije kako bi upoznali uvjete na regatnom polju Olimpijskih igara.- Međutim, iskustvo posljednjih godina pokazuje kako je  teško prognozirati kakvo će biti vrijeme u tom periodu kada se jedri olimpijska regata. Sigurno je da će biti vruće i vlažno, a koliko će i kakvog vjetra biti, to je teško predvidjeti, ističe Fantela koji je u protekla skoro tri desetljaća bio na bezbroj regata  na svim kontinentima.

 

 

.