Puno je žuči prosuto prošlog tjedna po društvenim mrežama na račun sportskog direktora KK Zadra Branimira Longina. Dok je većina klubova počela ozbiljno popunjavati "roster", Zadar je u tom trenutku imao tek pet igrača pod ugovorom, a izuzev Ive Ivanova teško je očekivati da će bilo tko od preostale četvorke - Planinića, Vukovića, Uljarevioća i Palokaja - biti dio standardne petorke. Kada je Cibona objavila kako je potpisala ugovor sa zvučnim pojačanjem, Amerikancem Quincyjem Millerom, nastala je panika.

Potpisom ugovora s bivšim NBA igračem Tonyjem Wrotenom požar je naglo ugašen, iako je dugačak put do kompletiranja momčadi. No zašto Longin ove godine toliko čeka s pojačanjima? Nakon prve izvrsne sezone, u kojoj je Zadar pogodio s Amerikancima (Knowles-Bostic), lanjska sezona bila je iz noćne more, unatoč tome što su Amerikanci na vrijeme potpisali ugovore. Longin zna da mu se ne smije dogoditi još jedna loša sezona, jer je jedva preživio i završetak prošle, pa oteže kako bi za raspoloživi novac doveo što zvučnija pojačanja. Kako klubovi dogovaraju pojačanja, tako su oni koj ostaju slobodni sve više uznemireni i pristaju i na nešto slabije uvjete nego su postavljali ranije. A tu ulijeće Zadar...


View on YouTube

Na tržištu je još puno igrača, o čemu svjedoči činjenica da čak niti jedan Luka Božić još uvijek nema klub, da ne spominjemo Lovru Bašića, Kristijana Krajinu, Mislava Brzoju... Puno je još materijala za probrati i zato neće biti kasno niti ako nositelji igre dođu za tjedan-dva dana. Recimo, ponovna kombinacija s Božićem, ako ovaj nema konkretnu ponudu, bila bi pun pogodak, kao i nagovaranje Luke Žorića i Vladimira Dašića da potpišu nove ugovore.

Ono što ipak donekle brine je činjenica da se lako može dogoditi da u momčadi na kraju bude samo jedan Zadranin (Ivanov). Špralja i Bašić su otpisani, Dominik Mavra je kao moguće pojačanje otpao nakon Amerikanca na mjestu playa, Marčinković nije došao zbog "grijeha" iz vremena kada je nosio Cibonin dres, David Škara se zahvalio zbog "podcjenjivačke ponude", Žorić je još uvijek s mislima u igračkoj mirovini... Prijedlog gradskog vijećnika Mate Lukića da Zadar postane hrvatski Athletic Bilbao, sa samo domaćim igračima, pokazuje se kao najveća moguća utopija.

Pred vodstvom Zadra je ključni tjedan, no ne treba sumnjati da će baš zbog lova na naslov prvaka, koji je olakšan odlaskom Cedevite iz prvenstva, mjesto-dva u rosteru ostati slobodno i do listopada, kada počinje ABA liga. Hoće li se ta kocka Longinu i Nazoru isplatiti, vidjet će se već u prvih nekoliko utakmica.

Žilavec na Gradskom vijeću o stanju u klubu

Na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća izvješće o radu (za pretšprošlu sezonu) podnio je direktor KK Zadra Željko Žilavec. Na upite o mogućim sponzorima koji bi umanjili izdvajanja iz grdske blagajne rekao je kako je danas teško očekivati da će se pojaviti netko s milijun eura, ali da će se pojaviti netko s 200.000 kuna hoće, kao i dva-tri sponzora s 50-60 tisuća.

- Slažem se da klub na osnovama tržišne ekonomije odavno ne bi postojao, no nastojimo napraviti pomake prema tržišnoj ekonomiji. Masa plaća je smanjena s 2,1 na 1,8 milijuna kunam, obveze se uredno podmiruju pa nas menadžeri i igrači danas drugačije doživljavaju nego prije i žele doći u Zadar, rekao je Žilavec.

Na primjedbu o nedovoljnom broju mladih igrača iz zadarske škole košarke rekao je da je to rezultat vakuma koji je godinama vladao, a "mladi igrač nije mrkva koju staviš u lonac i evo juhe za 9 minuta". Najavio je i promjene koje će smanjiti razliku između broja prodanih ulaznica i navijača na tribinama. Za polaznike školi košarke koji su do sada imali besplatan ulaz izdvajalo se 900 godišnjih karata, što će se sada promijeniti.