Svrati li čovjek između osam i 11 sati ovih dana u pomoćnu dvoranu 3 u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, ugledat će zanimljiv dvojac na parketu kako ustrajno radi, javljaju iz Sportskog centra Višnjik.

Taj dvojac čine Diego Flaccadori (23), talijanski branič koji je nekoliko sezona igrao u Trentu i triput bio proglašen najboljim ligaškim igračem do 22 godine, te Emilio Kovačić, zadarski nekadašnji košarkaš, potom skaut i sad direktor razvojnoga programa i skautinga u aktualnom njemačkom prvaku, minhenskom Bayernu.

- Naš dolazak u Zadar, na Višnjik, dogovoren je u hipu na relaciji kluba i direktora Denisa Karlovića. Zašto sam u Bayernu predložio baš Zadar i Višnjik? Zato što na Višnjiku na visokoj razini postoji ama baš sve što je potrebno za ovakve programe i zato što je takve programe u ovo doba godine bolje odrađivati u Zadru nego u Muenchenu, govori Emilio Kovačić za službene stranice centra.

Prošle je godine Bayern u svoj sustav prvi put, prema praksi kakva odavno vlada u NBA, ugradio poziciju i ulogu koju je preuzeo baš Emilio.

- Kao direktor razvojnih programa i skautinga odgovaram sportskom direktoru i glavnom menadžeru. Prethodno sam radio primarno kao skaut što je značilo i do 200 dana godišnje na putovanjima, a kako mi je to u mojim godinama malo i dodijalo, a Bayern otvarao to mjesto, dogovorili smo se brzo.

Emilio u svom poslu, a s njim rade još dvojica trenera, ima široku autonomiju, dakako i odgovornost, a jedan od ciljeva njegova djelovanja jest integracija dovedenih igrača u klupski sustav.

- Flaccadorija smo uočili, procijenili, testirali - ali ne samo njega, naravno - te zaključili da će ga Bayern angažirati. On i igrači koji na takvoj bazi dolaze u klub, zapravo su projekti za budućnost. Bayern je veliki sustav, ima proračun kakav ima i politiku popune i dopune prve momčadi dijelom temelji i na djelatnosti koju vodim.

Osim prve momčadi Bayern ima i drugu (naravno i mnoštvo mlađih kategorija) koja igra u njemačkoj trećoj ligi i koja je, inače, njemački prvak U - 19.

- Imamo najbolje njemačke igrače u godištu 1999., dvojicu u godištu 2000., tu je i hrvatski mladi reprezentativac Matej Rudan...

Emilijova pozicija, dakle, nije samo uočavanje darovitih i perspektivnih igrača i dovođenje u klub, nego i rad s njima.

- Diego Flaccadori ima pred sobom strmu planinu preko koje ga usmjeravamo u prvu momčad. Još su trojica u sličnom programu i oni će uskoro isto doći u Zadar i proći određeni program. Radimo tri sata dnevno, a sva četvorica naših igrača proći će svoje programe do 15. srpnja. Tad ću i ja na godišnji odmor, ha, ha, ha...

Diego Flaccadori i Emilio Kovačić na neki su način otvorili suradnju ŠC-a Višnjik i BC-a Bayern, ističu iz SC Višnjik.

- Da, može se reći da je ovo prvi korak, kao i da, bude li sve u redu, u bliskoj mogućnosti ne treba isključiti nove oblike znatno šire, potom i dugoročne poslovne suradnje Višnjika, koji doista ima sjajne uvjete i Bayerna, zaključio je Emilio Kovačić.