Zadarski vratari imali su nevjerojatnu strast i entuzijazam te ljubav prema nogometnoj igri koja nadilazi sami sport. Priča o njima ne bi bila potpuna kada bi se samo opisivalo njihova sportska dostignuća, bez osvrtanja na karaktere i ljudske vrline, napose onih iz dalje prošlosti. Upravo je to uspjelo zadarskom novinaru i publicistu Bernardu Paleki, koji je danas u Športskom centru Višnjik predstavio knjigu "Ispred mreže".

Na 200 stranica, kvalitetno ilustriranih, Paleka daje zorni presjek začetka, utemeljenja i razvoja zadarske nogometne vratarske škole čiji su izdanci, uz mnoge vrsne pojedince, Danijel Subašić i Dominik Livaković, vratari srebrne hrvatske reprezentacija sa SP-a u Rusiji 2018.

- Ta je ideja dugo tinjala u meni, a povod su bila Zadarska dica koja su osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu, od čega su polovica bili vratari. Zadarska vratarska škola nažalost nije institucionalizirana, ali je izbacila silu vratara koja je fenomen, od najstarijeg živućega Frane Maržića, koji je na naslovnici knjige, do ovdje nazočnoga Dominika Livakovića. Svi su oni puno dali gradu i sportu, bio je red da se to zabilježi, rekao je Paleka, zahvaljujući na podršci Gradu Zadru, Sportskoj zajednici Grada Zadra i Turisthotelu, koji su omogućili izlazak knjige.

Na predstavljanju su nazočili suradnici u izdavanju knjige, Bernard Kotlar, Dražen Žura, Drago Marić, predstavnici javnog i sportskog života, kao i desetak vratara spomenutih u knjizi.

- Ovdje je dosta onih koji se spominju u knjizi i koji su dali puno zadarskom nogometu. Paleka se zarana uhvatio novinarstva te je imao priliku vidjeti što se događa na terenu i u svlačionici. Znao je da je pisanje ovakve knjige težak posao pa je htio dobiti izravno one koji su bili na vratima i koji su na osebujan način ispričali kako je bilo ispred mreže, istaknuo je Žura.

U knjizi ne progovaraju samo vratari, već i napadači, poput Vice Mazije, koji je plastično opisao svoje suvremenike.