U organizaciji Rotary cluba Zadar, od 30 rujna. - 1. listopada, 2018., u zadarskom arhipelagu održati 21., tradicionalna, međunarodna jedriličarska Rotary regata.

Ova manifestacija, sa svojim 21. izdanjem, najstarija je višednevna regata od svih jedriličarskih natjecanja koje organiziraju članovi rotary klubova diljem svijeta.

Ove godine se očekuje sudjelovanje više od 80 članova Rotary klubova - jedriličara iz Hrvatske, Austrije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije koji će se u višednevnom jedrenju, na 18 brodova, boriti za naslov pobjednika u nekoliko jedriličarskih kategorija.

Regata počinje rotarijanskim druženjem u Biogradu u subotu 30. rujna u večernjim satima. Jedriličarsko natjecanje kreće u nedjelju startom ispred marine u Biogradu u jutarnjim satima i cjelodnevnim jedrenjem u dva plova po zadarskom arhipelagu s konačnim ciljem u Betini na otoku Murteru gdje je predviđeno noćenje.

Nastavak jedrenja je u ponedjeljak na dionicama kroz Srednji i Zadarski kanal do Biograda, gdje je i konačni cilj jedrenja te proglašenje pobjednika uz zabavni program u marini.

Kao i svaka akcija Rotarya , tako i ova regata, ima svoju humanitarnu sastavnicu.

Ove godine će se, ostvarenim prihodima od donacije sudionika, aukcijske prodaje vina s područja Dalmacije i prilozima sponzora natjecanja osigurati novac za potrebe Centra za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov koji obavlja djelatnost socijalne skrbi.

Ovu ustanovu su zadarski rotarijanci pomagali u više navrata svojim akcijama.

Svaka dosadašnja regata je imala svoju humanitarni naglasak te je u ovim prigodama, već dvadeset godina, pomognuto mnogi kulturnim, zdravstvenim i obrazovnim institucijama, udrugama i pojedincima.

Kao i dosadašnjih dvadeset regata, i ova ima za cilj i rotarijansko druženje i promidžbu Zadra i zadarskog arhipelaga i njegovih kulturnih i prirodnih resursa u Rotarijanskim krugovima.