Bacanje kugle šlager je atletske sezone, a startna lista na 4. Memorijalu Ivana Ivančića, uvertiri u Hanžekovićev memorijal, nimalo ne zaostaje za najjačim svjetskim natjecanjima.

Gledatelji će u ponedjeljak, 3. rujna, na zagrebačkim fontanama moći vidjeti trenutačno najbolje svjetske bacače kugle.

Novozelanđanin Tom Walsh, aktualni svjetski prvak, rekorder je s ukupno tri pobjede u Zagrebu, ali ne i rekorder mitinga. Prije dvije godine, u nezaboravnom natjecanju, imao je hitac od 22.21 metar, tadašnji osobni rekord, ali je na kraju slavio olimpijski pobjednik Ryan Crouser s 22.28 metara.

„Očekujem ponovno hice preko 22 metra, prilično sam siguran da bih mogao baciti više od 22.28 metara. Štoviše, vjerujem da će naša kugla uskoro letjeti i 23 metra", siguran je Amerikanac Ryan Crouser, koji bi u sezonama koje dolaze s Walshom mogao ugroziti i svjetski rekord Randyja Barnesa (23.12).

U takvoj konkurenciji nastupiti i hrvatski rekorder Stipe Žunić, brončani s prošlog SP-a.

„Čast je ovdje imati svjetsku klasu. Trenutačno je kugla najjača disciplina u atletici", kazao je Stipe Žunić koji protiv sebe ima najbolje svjetske bacače.

„Očito ću ih morati "istući", pa da sljedeće godine budem glavni", našalio se Žunić koji ove sezone nije bio na razini svojih najboljih rezultata.

„Iza mene je najteža sezona u karijeri, astma mi je zadala dosta problema, ne mogu kao prošle godine najaviti da ću bacati 22 metra. Trenutačno sam između 20 i 21 metra", bio je iskren najbolji hrvatski kuglaš.