U Zadru je nakon duge i teške bolesti preminuo Marinko Mime Sobin,javio je Basketball.hr. U lipnju je napunio 69. godina. Sobin je bio dio zadarske košarkaške svakodnevice do posljednjih otkucaja srca. Raspitivao se i staloženo komentirao stanje u hrvatskoj i zadarskoj košarci.

Sobin je bio veliki prijatelj i suradnik Krešimira Ćosića, jedan od osnivača Udruge Dani Krešimira Ćosića koja čuva uspomenu na ovog velikana zadarske i hrvatske košarke. U udruzi je obnašao dužnost dopredsjednika.

Sobinova košarkaška prijateljstva nisu imala granice, baš kao što je njegova ljubav prema košarci bila bezgranična.

U intervjuu kojeg je dao za portal Basketball.hr prošlog ljeta spominje ga i jedan od najvećih trenera svih vremena Svetislav Pešić.

- Malo tko zna da sam svoju prvu profesionalnu košarkašku utakmicu odigrao u Jazinama 1968. godine protiv Pina Gjergje, Krešimira Ćosića, Bruna Marcelića i Zadra. Imao sam 18 godina i bio u prvoj postavi i još uvijek mi je urezana u sjećanje slika legendarnog vođe navijača pokojnog Lea Pincetića kako dirigira s ruba parketa navijačko skandiranje i pjesmu. Emotivno sam vezan za Zadar i volim Zadar, tu imam puno prijatelja poput Mime Sobina. Prije 15 godina sam počeo dolaziti na Silbu kod mog najboljeg prijatelja, nažalost više nije s nama, Bruna Soče, rekao je tada Pešić, trener Barcelone koji je danas ostao bez još jednog prijatelja.

Marinko Mime Sobin neizostavan je dio zadarske košarkaškog tkiva. Između ostaloga, početkom devedesetih godina osnovao je s pokojnim Hrvojem Ciketićem košarkašku menadžersku agenciju Bastion. Zadrani će ga pamtiti i kao dugogodišnjeg voditelja poslovnice Croatia Airlinesa.

Sporovod će biti sutra u 15 sati na Gradskom groblju Zadar.