ZADAR- Šime i Mihovil Fantela su čudo, svjetski fenomen ili kako bi rekao Dalić,  izbornik Vatrenih - oni nisu "normalni".

Oni su danas dospjeli na prvo mjesto Svjetskog prvenstva i po svemu sudeći  osigurali olimpijsku normu u klasi 49er (danas je to pošlo za rukom i srebrenom olimpijcu Tonču Stipanoviću koji je u Laseru 20.)

Ovo je čudesan dan, kazao je i njihov trener Edo Fantela u povratku s mora, dok još i nije znao rezultat. Ali jedrili su odlično, ističe  najstariji Fantela. Po solidnim uvjetima na regatnom polju,  braća Fantela su bili 11., pa  prvi, zatim 4. i drugi.

Šime i Miho prvo su bili drugi ali nakon rješavanja prijevremenih starteva koje su imale šest posada, dospjeli su na vodeće mjesto. Imaju isti broj od 48 bodova kao i Nijemci. Druga posada iz Njemačke na 3. mjestu udaljena je 12 negativnih bodova. Ali još su dva plova do onog dramatičnog plova za medalju 10 najboljih posada.

- Odličan dan. Ono što smo rekli na početku SP, čekali smo svoje uvjete. Na startu smo preuzeli malo više rizika, rekli smo finale je, idemo sad, nema konzervativno. Imali smo odlične odluke. Nismo bili opterećeni rezultatom, samo smo gledali kako što bolje odjedriti. Bili smo brzi, dakle sve na svom mjestu. Sutra je prognoza jak vjetar, bit će zahtjevno, borit ćemo se za svako mjesto - to nam ovdje je moto natjecanja. Mi još nemamo ništa, dva plova i medal race je puno. Danas je  bio dobar dan iz kojeg treba zapisati što je bilo dobro. Moramo se pripremiti za sutra da nas ne iznenadi taj jaki vjetar po kojem nemamo dovoljno iskustva, izjavio je Šime Fantela za HJS.

 Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je ovo iznimno postignuće.  U nešto više od godinu dana u novoj klasi, Šime i Miho su ostvarili rezultat iznad svakih očekivanja, navodi se u  prvoj vijesti iz Hrvatskog jedriličarskog saveza.