Inicijativa za vraćanje povjerenja u hrvatski nogomet iza koje stoje naši proslavljeni nogometaši - Dario Šimić, Mario Stanić, Goran Vlaović i Stipe Pletikosa, sinoć je u Zadru predstavila svoj izborni program za predstojeće izbore predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Njihove interese na tom mjestu bi zastupao Dario Šimić, kojeg su u zadarski Sabunjar dopratili Stanić i Pletikosa. Otvorenu podršku izrazila im je Udruga navijača Tornado, koja je dosadašnje vodstvo HNS-a transparentom prozvala zbog kriminala, te Torcida. Nazočnost dopredsjednika Županijskog nogometnog saveza Viktora Prtenjače dala je naslutiti uz koga će na izborima stati zadarski izaslanik.

Od klubova na račun različitih pristojbi Savez godinama uzima milijune, a sad na stol iznenadno vraća mrvice. Stoga im ovim putem poručujemo: „Nije stvar u novcu. Novca ima, ali ne postoji povjerenje nogometnih radnika u način na koji se on troši, poručuju poznati nogometaši.

- Ponavljamo kako je UEFA doznačila HNS-u ukupno 52 milijuna kuna za projekt Hrvatski nogometni centar Svetice i to u tri tranše od 2014. do 2016. godine. Riječ je o namjenskim sredstvima koja se sad vode na posebnom računu PBZ-a i za koje nogometni savez plaća kamatu 2% godišnje. Iz godišnje bilance Saveza može se također iščitati da je dosad potrošeno oko 6,8 milijuna kuna. Od nacionalnog kampa se odustalo, a za novac ne znamo kako je potrošen niti što je s ostatkom? Isto tako, svim nogometnim djelatnicima mora biti jasno kako samo UEFA nacionalnim savezima godišnje osigurava više od 29 milijuna kuna (3,9 milijuna €) namjenskih sredstava za izgradnju terena i prateće infrastrukture. Kako bi ostvario prava na ova sredstva, HNS treba prikupiti dokumentaciju od svih županijskih saveza, popisati njihove potrebe te poslati gotove projekte u europsku nogometnu organizaciju. Riječ je o namjenskom novcu, u prosjeku preko 5,5 milijuna kuna u mandatu po županiji ili 7 puta više od onoga što je pod čudnim okolnostima ponuđeno šibensko-kninskom nogometnom savezu. HNS ne može izravno koristiti ovaj novac, već ih isključivo mora proslijediti lokalnim nogometnim klubovima. Možda u tome leži njihova apsolutna nezainteresiranost za temu i projekte.

Napominjemo kako je riječ isključivo o fondovima UEFE. Stručna ekipa okupljena oko Darija Šimića, Marija Stanića, Gorana Vlaovića i Stipe Pletikose planira projekte prijavljivati i FIFA-i, gdje je drugi čovjek naš Zvonimir Boban, te ponuditi financijsku i konzultantsku pomoć lokalnoj samoupravi u prijavi projekata za fondove EU. Na taj način, klubovi u svakoj županiji mogu računati na višestruko veće iznose od onih ponuđenih vodstvu šibensko-kninskog saveza, stoji u dopisu kojeg je ovog puta medijima prezentirala inicijativa predvođena hrvatskim nogometašima.