ZADAR - Vlasnik Dogus grupe Ferit Sahenk u sinoćnjoj emisiji HTV-a U svom filmu pričao je o svojoj velikoj strast prema jedrenju u kojem su mu učitelji hrvatski jedriličari predvođeni zlatnim olimpijcima Šimom Fantelom i Igorom Marenićem.

U razgovoru, kojeg je s njima u izvanrednom ambijentu na terasi u D-Marin Dalmacija, vodila Tončica Čeljuska, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu otkrio je kako je on najveći „hendikep" jedrilice Nahita u kojoj posadu čini 13 hrvatskih jedriličara. On kao vlasnik jedrilice klase Wally 80 koja ima svoje natjecanje, pojasnio je što je to hendikep u rangiranju, a onda je kazao kako je upravo on najveći hendikep za taktičara i navigatora broda. Prije nego je zakoračio na Nahitu, 24-metarski brod kojeg je nazvao po rodnom mjestu, sedam puta je bio na jedrilici.

Sada je za kormilom posade koja je ovu sezonu zamalo osvojila ukupno prvo mjesto u natjecanju. Posada Nahite je na kraju svoje potpune druge natjecateljske sezone zauzela  izvrsno 4. mjesto.

To što stalno uči i otkriva vještine jedrenja, za Sahenka kao i za posadu veliki je izazov, a sve njegove poteze popravljaju Šime i Igor. Pri tom zna biti i zabavno, izjavio je Šime Fantela koji je u emisiji govorio o Feritu Sahenkenu. On je na jedrilici njegova desna ruka. Šime je okupio posadu zadarskih i šibenskih jedriličara u kojoj je i Šimun Šupe. - Do sada najveća jedrilica na kojoj smo jedrili imala je 10, 12 metara. Jedrenje na Nahiti je ostvarenje životnog sna, rekao je Šupe za priliku koju je vlasnik Dogus grupe pružio hrvatskim jedriličarima da jedre s velikim i moćnima. Ostali članovi posade su Mihovil Fantela, Pavle Kostov, Petar Cupać, Marko Sorić, Pave Pleslić, Antonio Arapović, Tonko Rameša, Mate Ivić, Siniša Mikuličić i Božidar Matković. Novi član posade je Jure Fržop s Murtera.

Razlikuju se od svih ostalih posada u klasi.- Poput braće smo, iako su oni mladi a ja im s 53 godine kvarim prosjek, izjavio je Ferit Sahenk. Za njega je jedrenje samospoznaja o životu. - Šime i Igor su me naučili da postoje i druge kvalitete u tom sportu. Zimi mi nedostaje jedrenje, priznao je Sahenk. Posljednja regata ove sezone bila je u St. Tropez, koju je posada Nahite završila na 8. mjestu, ali zbog pravog tehničkog hendikepa. Iduće  sezone hrvatska posada prelazi na novu Nahitu, budući da je Ferit Sahenk kupio šest dužnih metara veću jedrilicu Vally 93.