Streličarski klub "Zadar" organizira turnir WA720 STAR + OR koji će se održati u nedjelju 09.04.2017. godine na terenu NK "Dalmatinac".

Program natjecanja:

09.00 - 09.30 potvrda prisutnosti
09.30 - 10.15 zagrijavanje i pregled opreme
10.15 - 10.30 otvorenje turnira
10.30 - početak natjecanja - kvalifikacije
..................... ručak nakon završetka kvalifikacija
..................... eliminacije
..................... proglašenje pobjednika i podjela medalja

Kategorije: djevojčice i dječaci do 12.g; djevojčice i dječaci do 14.g
kadetkinje i kadeti; juniorke i juniori; seniorke i seniori; veteranke i veterani
Stilovi: zakrivljeni luk, složeni luk, goli luk, standardni luk, dugi luk, instinktivni luk
Nagrade: medalje za prva tri mjesta u svakoj kategoriji i svakom stilu
Pristupnina:
120,00 kn (15 €) kadetkinje i kadeti; juniorke i juniori; seniorke i seniori; veteranke i veterani
90,00 kn (12 €) djevojčice i dječaci do 12.g, djevojčice i dječaci do 14.g
Ručak u cijeni pristupnine.
Suci: prema rasporedu sudačke komisije

O KLUBU

Streličarski klub „Zadar" osnovan je 10. ožujka 2010. godine u Zadru. Primarna djelatnost Kluba, sukladno Statutu, obuhvaća okupljanje djece, mladeži i drugih osoba koje se žele baviti streličarstvom, provođenje sportske obuke i sportske pripreme članova u streličarstvu, sudjelovanje u sportskom natjecanju u streličarskom sportu, poticanje stručnog usavršavanja sportaša, trenera i drugih osoba od značaja za djelovanje Kluba, suradnja s drugim sportskim udrugama koje podržavaju ciljeve udruge i poticanje mladih da se bave sportom. Osim sportskog, Klub njeguje i rekreativno gađanje lukom i strijelom za sve zainteresirane, bez obzira na spol i dob.
Odmah po osnutku aktivno smo započeli sa radom i promocijom streličarstva u našoj županiji, tako da su pojedini članovi već od rujna iste godine počeli sudjelovati i na natjecanjima, domaćim i međunarodnim. Članovi Streličarskog kluba Zadar, koji je jedini aktivan u našoj županiji, natječu se u nekoliko kategorija: djeca do 12 godina, djeca do 14 godina, kadeti/kadetkinje, juniori/juniorke, seniori/seniorke, veterani/veteranke, te u nekoliko stilova: zakrivljeni luk, složeni luk, standardni luk i dugi luk.

ČLANOVI

SK Zadar trenutno ima 39 članova, no broj članova konstantno raste, a posebno naglašavamo i porast članova mlađih dobnih kategorija. Kako od početka među članovima Kluba postoji jaka želja za radom s mladima i mlađim dobnim kategorijama kontinuirano radimo na pojačanju klupskih natjecateljskih snaga s kadetskim ekipama i ekipama mlađih dobnih kategorija do 14 godina starosti.
Došli smo do 17-ak aktivnih, registriranih natjecatelja koji su sudjelovali na preko 70 natjecanja (domaći i međunarodni turniri te sudjelovanje na svakom Prvenstvu Hrvatske - otvorenom i dvoranskom) na kojima smo i individualno i ekipno konstantno ostvarivali odlične rezultate. U Klubu svake godine imamo i državne prvake, pojedinačno i ekipno.

TRENINZI I TRENERI

Treninge održavamo 3x tjedno, a u vrijeme priprema za natjecanja i 5-7x tjedno.

Budući da je natjecateljska sezona u streličarstvu podijeljena na dvoransku i vanjsku, treninge održavamo na dva terena - na vanjskom terenu koji se nalazi na Bokanjcu na izlazu iz Zadra prema Pagu te u dvorani (protekle sezone smo trenirali na streljani u Mocirama

Ono što moramo napomenuti je da smo u potrazi za prostorima za treninge!
Naši uvjeti i potrebe nisu velike. Što se tiče dvorane za treninge, dovoljan nam je prostor duljine najmanje 20 metara, minimalne širine 10ak metara, sa priključkom na električnu mrežu te mogućnošću skladištenja tekuće opreme, cca 5-8m2.
Što se tiče otvorenog prostora za treniranje, potreban nam je nekakav ravniji teren duljine 100m i širine 50m, budući da se u vanjskom dijelu sezone puca na 70-90m.
Budući da smo skromnih financijskih sredstava, za prostore ne možemo puno izdvajati, tako da tražimo nešto što bi nam se moglo ustupiti na korištenje, uz plaćanje režijskih troškova i eventualnu minimalnu mjesečnu naknadu.

Streličarstvo je sport kojim se zaista mogu baviti i muškarci i žene svih starosnih razina. Ovo je jedan od rijetkih sportova koji je uistinu sport za cijelu obitelj. I u našem klubu imamo članova koji treniraju sa svojim roditeljima ili djecom. Iako je individualan sport streličari se dosta druže kroz zajedničke treninge, potporu i sudjelovanje na turnirima.

Budući da u Klubu „pucamo" različite stilove i sa različitom opremom (zakrivljeni luk, složeni luk, standardni luk, goli luk, dugi luk), naši članovi sa dugim stažom i iskustvom u streličarskom sportu odrađuju poslove treniranja članova. Također, imamo jednog instruktora, a u planu nam je osposobiti još najmanje dva člana za trenere streličarstva, budući da u Klubu kontinuirano raste broj djece i mladih osoba, odnosno početnika u streličarskom sportu koji zahtjevaju stručnu i kontinuiranu poduku i postojeći stručni kadar Kluba nije dostatan za udovoljavanje zahtjevima.

DOSADAŠNJI REZULTATI

Članovi SK Zadar drže ukupno 11 državnih rekorda, u različitim disciplinama i stilovima. Svake godine imamo državne prvake, pojedinačno i ekipno. Ukupno smo sudjelovali na preko 70 turnira sa preko 280 pojedinačnih nastupa i osvojili:
70 osvojenih zlata (+ 10 ekipnih zlata)
40 srebra (+ 2 ekipna srebra)
38 bronci

Na kraju dvoranske sezone 2016/2017 bili smo vrlo uspješni: imamo državnu prvakinju u kategoriji seniorki zakrivljenim lukom te osvojeno 3. mjesto također u kategoriji seniorki zakrivljenim lukom. I ono na što smo posebno ponosni je da po prvi puta imamo i državnog prvaka u kategoriji dječaka do 12 godina!

SPORT I OPREMA

Streličarstvom se može baviti rekreativno ili natjecateljski i to u različitim disciplinama, stilovima i kategorijama. Ovisno o tome koliko želite trenirati, koliko ste spremni uložiti i naravno prvenstveno što očekujete od ovog sporta, možete odabrati svoju kategoriju.

Prema godinama i spolu članovi i natjecatelji podijeljeni su u slijedeće kategorije:
dječaci i djevojčice do 12 god.
do 14 god.
kadetkinje i kadeti do 17 god.
juniorke i juniori do 20 god.
seniorke i seniori do 50 god.
veteranke i veterani preko 50 god.

Streličari su podijeljeni i prema stilu, tj. prema vrsti opreme kojom gađaju:
- olimpijski luk - zakrivljeni luk (recurved bow)
- složeni luk (compound bow)
- goli luk (bare bow)
- standardni luk (standard bow)
- dugi luk (long bow)
- instiktivni luk (instinctive bow)

Čim netko pogleda navedene lukove razlika među njima i više je nego očita. Ovdje ćemo opisati neke od njih.
Olimpijski ili zakrivljeni luk je jedini luk koji ujedno i olimpijska disciplina. On se odnosi na tipične moderne zakrivljene lukove čiji se krakovi i drška rastavljaju a napretkom tehnologije mijenjaju se i materijali od kojih su sačinjeni.
Složeni luk je moderni luk koji koristi sustav kolotura kabela i remenica, da bi savijao krakove. Krakovi složenog luka su puno krući od onih za zakrivljeni luk. Ova krutost krakova čini luk energetski učinkovitijim od ostalih lukova.
Tradicionalni dugi luk ili longbow je vrsta luka koji je visok otprilike jednake visine kao osoba koja ga koristi. Dugi luk nije pretjerano svinut. Dugi lukovi su izrađeni od različitih vrsta drveta po mnogim kulturama.
Instinktivni luk je svojevrsni hibrid između modernih zakrivljenih lukova i tradicionalnih dugih lukova, spoj tradicije i tehnologije. Ovi lukovi su specifični po tome što im drške mogu biti od drveta i ostalih prirodnih materijala.
Cijene ovise o vrsti luka koju želite kupiti i rangu opreme, a kreću se od stotinjak do više tisuća eura.

Streličarski klub Zadar ima nekoliko lukova koji su namijenjeni treniranju početnika i to 8 lukova za dešnjake i 2 za ljevake. Ukoliko se želite okušati u ovom sportu i vidjeti da li je to sport za vas ne morate odmah nabavljati opremu, ali ako vam se svidi vjerojatno ćete uskoro to i sami poželjeti. Osim lukova klub osigurava i mete s pripadajućim stalcima potrebnim za treniranje, kao i strijele za početnike, lica u koja se gađa i ostali potrošni materijal. Tako da vam za početno treniranje zapravo ništa ne treba, osim želje i volje

NATJECANJA-GDJE, KAKO,...

Natjecanja u streličarskom sportu tijekom godine podjeljena su na dvoransku i vanjsku sezonu. Dvoranska traje od listopada do ožujka, a vanjska sezona od travnja do rujna. Kroz svaku sezonu, natjecanja su podijeljena na domaća i međunarodna, a sezona završava državnim prvenstvom. Da bi streličar mogao nastupiti na državnom prvenstvu mora kroz sezonu ispucati određenu normu (rezultat). Tek tada se može ostvariti nastup na PH.
Ako se netko odluči baviti natjecateljskim streličarstvom opet će morati birati disciplinu jer postoji i više različitih turnira. Tu su prvenstveno metno, poljsko (field) i 3D streličarstvo.
Metno streličarstvo je disciplina koja je prvenstveno podijeljena na vanjsko (gađa se na otvorenom prostoru) i dvoransko. Ovisno o disciplinama gađa se na različitm udaljenostima. Na vanjskim turnirima žene gađaju do 70, a muškarci do 90 metara dok se u dvorani gađa do 18 ili 25 metara.
Poljsko streličarstvo u svijetu poznato kao Hunter & Field je vrlo popularna disciplina. Natjecanja se odvijaju na otvorenom, u prirodi, kombinirano po livadama i šumama.
3D streličarstvo je kod nas novija, ali vrlo popularna disciplina. Ta je disciplina vrlo slična poljskom streličarstvu, a glavna je razlika što se ovdje gađaju figure raznih životinja u naravnoj veličini, a ne u mete i papirnata lica s krugovima.

Članovi našeg kluba uglavnom se natječu u metnom streličarstvu, ali sudjelujemo i na ostalim turnirima.

Dok su uvjeti pucanja u dvorani , uvjetno rečeno, „sterilni" (mada nije u potpunosti tako jer na rezultat uvelike može utjecati količina dnevnog svjetla, položaj prozora u dvorani, reflektori,...), vani je priča potpuno drugačija. Pucanje na otvorenom je veliki izazov, jer je puno faktora koji utječu na na slijed pucanja i konačni rezultat u meti - sunce, vjetar, kiša, temperatura, vrućina, hladnoća...

Inače, natjecanja u Hrvatskoj se većinom održavaju u gradovima u unutrašnjosti (Zagreb, Varaždin, Novi marof, Sisak, Čakovec, Rijeka, Kutina, Oroslavje...), budući da streličarskih klubova baš i nema na području Dalmacije. Tako da na svako natjecanje moramo dosta i putovati, obično svojim autima ili iznajmljenim kombijem, jer službeno vozilo nemamo, što zna biti vrlo naporno, pogotovo u zimskim uvjetima kada se na turnir znamo u jednom smjeru voziti i po 7-8 sati, pucati po 10 sati i vraćati se nakon svega odmah natrag u Zadar!

SURADNJA SA GRADOM ZADROM I ŽUPANIJOM
FINANCIJE

Od samog osnutka, svake godine smo putem projektnih prijedloga tražili osnovna sredstva za svoje programe rada i razvoj Kluba i streličarskog sporta, od Grada Zadra i Zadarske županije, a apliciramo i na ostale natječaje gdje možemo. Grad je počeo sufinancirati naše programe unazad dvije godine, također i Zadarska županija. To su nažalost za sada minimalni iznosi koji ne pokrivaju niti petinu naših ukupnih troškova. Sa županijom smo do sada ostvarili i dobru suradnju, vezano uz sudjelovanje na Danima županije kroz prezentacije streličarskog sporta, a također i sa Gradom Zadrom i Sportskom zajednicom Grada Zadra na projektu promocije streličarstva i organizacije našeg 1. turnira u streličarstvu koji je održan 22.05.2016. godine na nogometnom igralištu NK „Dalmatinac" u Crnom. Turnir je bio međunarodnog karaktera, vrlo uspješan i medijski popraćen, ocjenjen visokom ocjenom od strane krovnog Saveza. Plan nam je nastaviti sa organizacijom turnira u našem gradu i županiji te ih proširiti i na dvoransku sezonu.

Klub se uglavnom financira iz članarina svojih članova. Iz tih sredstava plaćamo potrebnu članarinu Hrvatskom streličarskom savezu, licence sportaša, tekuće poslovanje Kluba, održavanje web stranice, nabavu i održavanje klupske opreme (lukova i strijela, meta, i ostalog). Putem povremenih donacija financiramo ostale troškove - kupovinu opreme, klupsku odjeću,...

OSTALE AKTIVNOSTI

Budući da je streličarstvo (još uvijek) ne baš dobro poznati sport u našem gradu i županiji, svake godine održavamo Dane otvorenih vrata i prezentacije kako bi okolinu upoznali sa radom Kluba te streličarskim sportom.
Također, intenzivno se bavimo uključivanjem u streličarski sport djece i mladih, tako da među članovima imamo sve više djece osnovnoškolske i srednješkolske dobi te studenata. Kontinuirani cilj nam je poticanje djece i mladih na bavljenje sportom i okupljanja što više djece i mladih u našem Klubu kako bi im pružili mjesto za druženje, kvalitetniji psihofizički razvoj te svrsihodniju organizaciju slobodnog vremena kroz aktivnosti koje bi imale pozitivan učinak na njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Naime, streličarstvo je sport u kojem je vrlo bitna preciznost i koncentracija, u kojem se djeca i mladi uče pravilnom fokusiranju i kontroli uma i tijela, a izuzetno je dobar i za jačanje leđnih mišića, uspravno, pravilno držanje i stav tijela.