Zlatna olimpijska posada u klasi 470 Šime Fantela i Igor Marenić te srebrni u klasi Laser Tonči Stipanović nagrađeni su na tradicionalnoj godišnjoj svečanosti Hrvatskog jedriličarskog saveza (HJS) nazvanoj Veliki dan hrvatskog jedrenja. Brojna priznanja dobili i brojni jedriličari koji su 2016. godinu učinili najboljom u povijesti hrvatskog jedrenja.

Svečanost u zagrebačkome hotelu Panorama protekla je u znaku Olimpijskih igara u Rio de Janeiru i prvih olimpijskih medalja za naše jedrenje. Fantelu, Marenića i Stipanovića nazočni su pozdravili pravim ovacijama.

- Stvarno smo dirnuti kako ste nas dočekali. Igor i ja još nismo odlučili o našoj budućnosti, ali znamo da sigurno imamo podršku naših kolega, Saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora. Štogod odlučili, ne bojimo se budućnosti, rekao je zlatni Šime Fantela, koji još dvoji o tome hoće li on i Marenić braniti zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Za razliku od njih, srebrni Stipanović je ponovio da u Tokiju želi nadmašiti uspjeh iz Rija.

Već sam u Riju obećao da u Tokiju idem po zlato. Bit ću iskusniji i spremniji za četiri godine, mada me čeka podosta rada i odricanja, rekao je srebrni Stipanović.

Osim hrvatskih medaljaša, priznanja su dobili i postali hrvatski jedriličarski olimpijci iz Rija - Ivan Kljaković Gašpić u finnu, Tina Mihelić u laser radialu, Luka Mratović u olimpijskoj dasci kao i posada u 49eru Pavle Kostov/Petar Cupać, kao i treneri Edo Fantela i Jozo Jakelić, vođa tima Marko Mišura, savjetnik za regatna pravila Josip Vehovec, fizioterapeuti Joško Gerželj i Damir Burčul, liječnik Vlado Ivančev i  novinarka Zrinka Grancarić.

Za Uskokovu posadu Pavla Kostova i Petra Cupaća bio je to oproštaj od jedrenja u olimpijskoj klasi u kojem su proveli tri, a Pero i četiri olimpijska ciklusa.

Predsjednik HJS-a Zlatko Taritaš uručio je posebna priznanja Hrvatskom olimpijskom odboru te predstavnicima klubova Uskok, Labud, Mornar i Sveti Krševan.

Svečanost su uveličali predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, državna tajnica za sport Janica Kostelić te posebni izaslanik Predsjednice RH Tomislav Madžar koji je treneru srebrnog Stipanovića Jozi Jakeliću uručio Orden hrvatskog pletera.