Nakon izbora najboljih sportaša grada Zadra i Zadarske županije od strane Zadarskog lista, čekao sam određeno vrijeme da se netko od zadarskih djelatnika u sportu osvrne na taj izbor i samu ceremoniju proglašenja. Međutim, kako to nitko nije učinio, srce mi nije dalo mira i kao čovjek koji je u sportu preko 55 godina, jednostavno sam morao reagirati na neke stvari, počinje svoj osvrt na ovogodišnji izbor Velimir Friganović, predsjednik Hrvatskog saveza za skokove u vodu. 

Navodi kako je prvo putem e-maila poslao Zadarskom listu svoj osvrt na cijeli slučaj, međutim, on nije objavljen. Nakon toga je u više navrata nastojao i telefonski stupiti u kontakt sa glavnim urednikom, no bezuspješno. 

Njegov osvrt na ovogodišnju dodjelu nagrada najboljim zadarskim sportašima donosimo u cijelosti: 

1. Zašto Zadarski list nije objavio tko stoji iza proglašenja, odnosno u kojem je sastavu uredništvo dodijelilo nagrade? Jesu li to odlučili svi djelatnici Zadarskog lista, samo sportski novinari, samo urednici ili netko četvrti?

2. Zbog čega je ovogodišnji izbor posve osiromašen i obezvrijeđen, s obzirom da nisu prezentirani nikakvi kriteriji na temelju kojih su nagrade dodijeljene, a Zadar ima toliko sportaša, koji nas vrhunski predstavljaju u Hrvatskoj i u svijetu?

3. Zašto nisu objašnjeni razlozi ukidanja dosadašnje prakse po kojoj su najbolje sportaše i sportašice birali svi zadarski sportski novinari, koji prate njihove nastupe 365 dana u godini?

4. Za najbolje sportaše Zadra u 2016. godini izabrani su Šime Fantela i Igor Marenić i tu nema nikakvog spora. Međutim, nigdje nije objašnjeno je li im ta nagrada dodijeljena u momčadskoj konkurenciji kao prethodnih godina ili su pojedinačno podijelili prvo mjesto? Ako je u momčadskoj, zašto nema pojedinačnih nagrada, a ako je oni dijele pojedinačno, zašto onda nema momčadskih nagrada?

5. Zbog čega su bez obrazloženja ukinute nagrade za najbolje sportašice i ekipe, što smatram klasičnim primjerom diskriminacije? Zadar ima mnogo vrsnih sportašica, koje zaslužuju svjetla pozornice na ovakvim izborima, kao što je bilo svih prethodnih godina.

6. Zbog čega je ukinut „Trofej Zadarski" u kojemu su čitatelji mogli birati svog favorita, a najčešće bi ta nagrada pripala nekom medijski manje eksponiranom sportašu, koji ulaže ogromne napore i tako bi barem nakratko dobio zasluženu pozornost?

7. Zbog čega su ukinuta druga i treća mjesta u svim kategorijama, kojima bi se također vrednovali uspjesi sportaša, koji su naporno trenirali tijekom cijele godine?

8. Zbog čega je izolirana kategorija „Nada godine"? Naime, nekada je izbor za nadu nudio široku lepezu mladih i talentiranih zadarskih sportaša, a sada je, nimalo ne umanjujući zasluge dobitnika, izbor sveden na jedno ime. Isto pitanje postavljam i za kategoriju „Zadrani u svijetu"?

9. Podržavam uvođenje novih nagrada, međutim, to bi trebao biti prvenstveno izbor najboljih sportaša, a ne sportskih djelatnika pa sportaša. Naime, na fotografiji koja je objavljena na naslovnici Zadarskog lista dana 14. siječnja 2017. povodom izbora, od 13 ljudi, svega se njih pet aktivno bavi sportom, što je potpuni paradoks. Ranije su na takvim fotografijama prevladavali sportaši, što i jest bit izbora, a svi ostali bili su tek u pozadini.

10. Zbog čega je nešto, što je nekada bila fešta zadarskog sporta, pretvoreno u privatnu zabavu nekoliko desetaka ljudi? Naime, proteklih godina su pozive dobili svi zadarski sportski klubovi i na Višnjiku bi se okupilo stotinjak sportaša i sportskih djelatnika, a ove godine niti su svi dobili pozive, niti je izbor bio adekvatno medijski popraćen.

11. Na kraju, ako izbor najboljih sportaša i sportašica grada Zadra bude i sljedeće godine po ovom ključu, onda predlažem da taj izbor konačno preuzme Športska zajednica Grada Zadra, kojoj je to i obveza, jer će tako jednim dijelom i opravdati svoje postojanje.