ZADAR- Jučer je održan 9. plivački maraton Oko Benušića - Ist 2016. Pliva se 4.200 metara u najčišćem moru na Jadranu, najavili su organizatori na čiji poziv se odazvalo 136 plivača svih uzrasta. Na 9. maratonu je oboren i rekord staze: za 51.54 minute, nju je isplivao 19. godišnji Splićanin Duje Milan. Njegov brat Marin drži rekord plivačkog maratona Zadar - Preko, doznali smo do Mladena Levačića, jednog od organizatora maratona. Pobjednik maratona Preko - Zadar, splistki plivač Grgo Mujan, Oko Benušića je treći prošao kroz cilj u Istu.

- Uvjeti su bili povoljni. Malo bure i malo je za mlađe plivače more bilo hladnije, 21 stupanj, rekao nam je Mladen čija je supruga Željana napravila krasne fotografije s tog, uz košarkaški turnir, velikog sportskog događaja na Istu. Dok su Išćani, kao dobri domaćini, sudionika maratona, kao i sve goste počastili sočnim brudetom od ugora. Prije toga su podijeljene nagrade za najbolje: u muškoj konkurenciji na drugom mjestu je bio Splićanin Ivan Šitić. Njegova sestra, naša najpoznatija maratonka Karla Šitić odnijela je pobjedu na Istu s vremenom od 53.09. Druga je Antonija Buličić, a treća Doris Beroš. Sve tri iz KDP Split.

Od zadarskih plivača najbolji plasman je imao Božo Puhalović iz PK Zadar na 9. mjestu, Dragan Adžić KDP Donat je 11, mjesto iza bio je Marko Radović iz istog kluba, dok su Mateo Škalec iz Jadere i Luka Smrkinić iz PK Zadar stigli u cilj kao 16. i 17.

Najstariji sudionik maratona bio je ponovno 72.godišnji Nikola Dellavia koji je cilj prošao kao 79.
Titulu najmlađe plivačice ponijela je 10-godišnja Ema Krstić. Ona je u ženskoj konkurenciji zauzela 23. mjesto, uz napomenu da sve cure nisu isplivale do cilja.