Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora i Referentni centar za melanom Ministarstva zdravlja RH, zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom organizirat akcije "Sunce je svugdje oko Vas, a ne samo na plaži!"

Glavna aktivnost projekta je tzv. Dan otvorenih vrata u dermatološkim ordinacijama.

Zbog česte izloženosti sportaša UV zrakama, a uz predstojeće Olimpijske igre u Rio de Janeiru, preventivni pregledi kože u dermatološkim ordinacijama i klinikama diljem Hrvatske ciljano su namijenjeni sportašima, kako olimpijcima, tako i svim drugim sportašima u sustavu sportskih saveza. Pregledi će se obavljati u nekoliko termina tijekom mjeseca svibnja zbog zauzetosti sportaša brojnim sportskim aktivnostima.

Rezultati pregleda pratit će se pomoću upitnika, kojega je razvilo Europsko dermatovenerološko društvo (EADV) i kojega koriste i ostale europske države koje su dio ovog projekta. Upotreba jedinstvenog upitnika u svim državama omogućuje dobivanje kvalitetnih, mjerljivih i usporedljivih rezultata, što je vrlo važno za dobivanje što realnijih statističkih podataka. Rezultati projekta će biti poslani voditeljima projektne grupe unutar samog EADV-a, te će se objaviti u svim stručnim i znanstvenim publikacijama. Sve informacije o Projektu možete naći na internetskoj stranici Euromelanoma organizacije: www.euromelanoma.org.

Projekt je medicinskog, humanitarnog i savjetodavnog karaktera, a tri su mu glavna cilja: prevencija, obrazovanje i informiranje. Temeljni cilj projekta je rano otkrivanje melanoma i drugih malignih tumora kože što omogućuje uspješno liječenje i visoku stopu preživljavanja. Namjena projekta je također i osvješćivanje šire javnosti o načinima prepoznavanja tumora kože te motivacija osoba ciljne skupine da u što ranijoj fazi potraže liječničku pomoć. Cilj projekta je i edukacija šira javnost o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja te važnosti samopregleda madeža.

Raspored termina u Zadru

1.) Dr. Željka Juko, Privatna dermatološka ordinacija, Ulica Ruđera Boškovića 4 - na Poluotoku, kod Pomoske škole

utorak, 10.05. 13-15 h (ukupno 8 termina, svaki pregled je 15 min)
srijeda 11.05 13-15 h (ukupno 8 termina)

2.) OPĆA BOLNICA ZADAR, Bože Peričića 5
Dermatološka ambulanta

1.) dr Ivana Patrk

srijeda 11.05. od: 8-9 h (4 termina)

9-10h (4 term.)
10-11 h (4 term.)
11-12 h(4 term.)
12-13 h (4 term.)
13-14 h( 4 termina)

2.) dr. Klara Kačinari

srijeda 18.05.

8-9 h (4 termina)
9-10 h (4 term.)
10-11 h (4 term.)
11-12 h(4 term.)
12-13 h (4 term.)
13-14 h( 4 termina)

Pregled je besplatan, ne treba uputnica i traje 15- ak min.

Prijavite se na: [email protected]