Povijesni rezultati i postignuća najvećih hrvatskih i svjetskih sportaša scenariji su za sportske dokumentarne filmove koji će se prikazati od 26. do 30. travnja u Zadru na premijernom izdanju High 5 Sport Film & Media Festivala.

Oganizator Festivala je zagrebački novinar Andrej Maksimović, a manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Hrvatskog olimpijskog odbora.

- Zadar je pravo mjesto za održavanje ovakvog festivala- jedinog takve vrste u čitavoj regiji. Sigurni smo da će festival kroz koju godini dostići razinu festivala u L.A.-u i Barceloni, rekao je gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Želja je organizatora da Zadar u sljedećih pet godina, ali i duže, bude domaćin High 5 festivala. 

- Organizatori festivala poklanjaju Gradu i KK Zadar film „Zadarski dišpet za Mozartove uši" koji će premijerno prikazati 26. travnja, upravo na 30. godišnjicu povijesnog uspjeha Zadra - osvajanja naslova prvaka Jugoslavije, otkrio je organizator Maksimović.


View on YouTube

Festival su na današnjoj konferenciji za novinare najavili i rukometaš s olimpijskim zlatom Zdravko Miljak, predstavnik Hrvatske odbojkaške udruge Edi Jurin te legendarni zadarski košarkaš Giuseppe Josip Giergia.

- Bolje kasno nego nikada. Vrijeme je i da Zadar predstavi svoje košarkaše - i da se vidi tko je i što je bio u zadarskoj, hrvatskoj i jugoslavenskoj košarci. Ovaj grad je to zaslužio, rekao je Giergia.

U natjecateljskom će se dijelu festivala High 5 dodijeliti posebne nagrade i priznanja u nekoliko kategorija: dugi i kratki dokumentarni film, biografski sportski film, sportski namjenski film te nagrada za specijalna dostignuća u sportskoj produkciji, filmu i TV uratku.

- Rok za prijave je 31. ožujka, a već je 13 filmova prijavljeno na festivalu, rekao je direktor festivala Marko Dragičević.

Ulaz na projekcije filmova će biti besplatan!