ZAGREB - Nacrt Zakona o sportu kakav se predlaže, ne smije biti usvojen, ocjena je Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) koje je ovu točku dnevnog reda stavilo među prioritetne na 34. sjednici održanoj pod predsjedavanjem predsjednika Zlatka Mateše danas, 25. veljače.

 

„Zakon je nefunkcionalan, previše normiran i više ističe današnje probleme u sportu no što ih rješava. On nije u funkciji stvarnih potreba i normi sporta", istakla je zaključke Nacionalnog vijeća za sport, dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden u čijem je radu sudjelovala u ime HOO-a. Slično mišljenje dalo je Povjerenstvo za izradu Nacrta Zakona o sportu koje je osnovalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) a o čijem je radu izvijestila pomoćnica glavnog tajnika za pravne poslove Biserka Vrbek. Povjerenstvo će prikupiti mišljenja u više tematskih cjelina, od sportskog, radnog i pravnog statusa sportaša, unutarnjeg ustrojstva udruge u sportu, financijskih i stručnih kapaciteta te trajnih novčanih naknada, te ih izložiti predlagaču u narednih desetak dana. Crveno svjetlo Zakonu dala je i većina nacionalnih sportskih saveza i županijskih sportskih zajednica.

 

Izvještavajući Vijeće o suradnji s matičnim Ministarstvom, glavni tajnik Josip Čop izvijestio je o konstruktivnim pregovorima, te potvrdio da će HOO-u za program javnih potreba sporta državne razine 2015. godine biti na raspolaganju dodatnih 24 milijuna kuna koja se prenose iz obračuna sredstva od Igara na sreću u 2014. Zahvaljujući tome Skupština HOO-a može u ožujku ove godine odlučivati o rebalansu plana.