U posljednjoj utakmici 19. kola ABA lige Zadar je u dvorani Krešimira Ćosića u dramatičnoj završnici pobijedio Mega Leks 74-73 i tako sačuvao svoje izglede u borbi za plasman u Eurokup. Gosti su imali napad za pobjedu, no Zadar je u ključnim trenucima odigrao najbolju obranu i natjerao Jokića na isforsiran šut nakon kojeg je Barać odbio loptu do Ramljaka koji ju je sačuvao do kraja.

Prva četvrtina donijela je puno ritma i atraktivnih napadačkih akcija obiju ekipa. Posebno valja istaknuti solo akciju zadarskog centra Filipa Kraljevića koji je oduzeo loptu protivniku na centru, vješto se oslobodio čuvara i efektno zakucao. Momčadi su se izmjenjivale u vodstvu do četiri koša, koliko je imao Zadar na ulasku u drugu četvrtinu (21-17).

S dvije trice Domagoj Bošnjak je odveo Zadar do +8 (27-19). Počastili su u tim trenucima goste suci s dosuđenim prekršajem Kraljeviću nakon blokade na Miljenović nakon čega Zadrani gube ritam, a gosti stižu do vodstva 27-28.

Ive Ivanov i James Florence (tricom) vratili su Zadrane u prednost 32-28, no dalje od toga uz mižeran učinak u šutu za tricu u ovoj četvrtini nisu mogli. Mega Leks je do odmora smanjio prednost na 34-32.

Sobin je povukao Zadar u drugom poluvremenu. Priključili su mu se Ramljak i Ivanov. Zadrani su strpljivo pleli mrežu oko protivničkog koša i dobrano se mučili za svaki poen dok su na drugoj strani Miljenović, Jaramaz, Nikolić i Kešelj tricama uništavali zadarsku obranu i do 27. minute napravili ozbiljan iskorak prema pobjedi (52-59). Zadar se tricom kapetana Ive Ivanova na isteku treće četvrtine približio na 57-59.

Obilje pogrešaka na obje strane rezultiralo je s malo koševa na otvaranju posljednje četvrtine. U 34. minuti Zadar je preko Sobina poveo 61-60, nakon čega Musli zabija prvi gostujući koš u ovoj dionici. Započela je borba za svaku loptu. Mega Leks je poveo 63-69,  Sobin, Ramljak i Ivanov kreirali su preokret za 72-69. Posebno vrijedna bila je Ramljakova krađa lopte na 70-69 i efektno zakucabanje za 72-69. Do kraja je ostalo nešto više od minute i pol.

U sljedećih 30 sekundi Zadar je ositao bez Sobina i Ivanovova kojima su dosuđene pete osobne.  Musli je promašio dva bacanja, a Šango tricu za potvrdu pobjede. Slijedi novi preokret.

Jokić pogađa oba bacanja za 72-7, a Florence preuzima odgovornost na sebe, ali i promašuje šut za tri poena. Kešelj elegantno i hrabro ulazi pod koš i zabija za novo vodstvo gostiju 74-73. U napadu koji se nije smio promašiti Kraljević je zabio iz drugog pokušaja i to pod prekšjem za 74-73, no bacanje nije uspio pogoditi pa je Mega Leks krenuo u zadnji napad za koji mu je ostalo nešto više od 18 sekundi. Zadar se, kako smo opisali, branio bez prekršaja, a Jokić prefosrirao i promašio šut za pobjedu.

VIDEO PRILOG

VIDEO PRILOG 2