Četiri dana nakon Božića, dan nakon predsjedničkih izbora u Hrvatskoj i tri dana prije Nove godine dočekali smo i 39. sjednicu Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora. Onu na kojoj je uz nazočnost 72 od 110 članova Skupštine usvojen Program javnih potreba sporta državne razine i proračun HOO-a za 2015. godinu. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša rekao je da je to zato jer su tek prije nekoliko dana iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta stigli podaci neophodni za izradu Programa.

„Bilo je teško sastaviti ovaj proračun u uvjetima pritiska, nesigurnosti i gospodarske recesije", rekao je Mateša, podsjetivši skupštinare i na problem nepostojećeg Nacionalnog programa sporta, dokumenta ključnog za utvrđivanje kriterija, a kojeg je temeljem Zakona o sportu Vlada trebala predložiti Hrvatskom saboru još prije osam godina.

Bilo kako bilo, HOO konačno ima proračun za 2015. godinu, uz planirane prihode i rashode od 116.3 milijuna kuna. Iako su izvjestitelji skupštinskih odbora naglasili da su predloženim Programom nezadovoljni baš svi savezi, izostala je - sasvim očekivano - prava rasprava o najvažnijem dokumentu hrvatskoga sporta.

Za govornicom su se, naime, uglavnom smjenjivali predstavnici županijskih sportskih saveza ponavljajući unedogled da njima nema života bez proračunske stavke Program poticanja sporta lokalne razine. Moglo se, tako, nekome neupućenome učiniti da je najveći problem hrvatskoga sporta upravo onih 3.5 milijuna kuna namijenih potpori lokalnim sportskim zajednicama.

Za govornicom smo, ipak, vidjeli i tri predstavnika nacionalnih saveza olimpijskih sportova. Iako su posljednjih dana iz Hrvatskog vaterpolskog saveza prema HOO-u upućivane žestoke primjedbe na proračun, Boško Lozica je svoj nastup ipak malo prilagodio blagdanskom ozračju i većim dijelom je bio pomirljiv:

„Stječe se dojam da je naš osnovni problem odnos Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i to zbog Sportske televizije. Savezi su očekivali da će se taj problem nekako riješiti, pa se početkom godine većina izjasnila za nastavak emitiranja SPTV-a. Hrvatski vaterpolski savez se tom prigodom očitovao protiv, no o tome više ne želim govoriti. Proračun HOO-a sada ovisi isključivo o prihodima od igara na sreću i to treba promijeniti. Nitko ne govori o odgojno-obrazovnoj i društvenoj ulozi sporta, a upravo je to način da potaknemo Vladu da se malo više zainteresira za sport. Što se tiče raspodjele sredstava sportskim savezima, vaterpolski savez je jako nezadovoljan! Nejasno je zašto smo tako podcijenjeni u odnosu na neke druge saveze, usprkos našim rezultatima. Zbog toga od HOO-a tražimo objašnjenje!"

Predstavnik Hrvatske odbojkaške udruge Edi Jurin je, ako smo dobro razumjeli, HOO usporedio s brodom koji nekontrolirano pluta pučinom. Zaključio je, stoga, da upravo zato sada treba podržati kapetana, odnosno predsjednika i stručne službe HOO-a. I pozvao na zajedništvo. Za to je, naravno, dobio pljesak dobrog dijela skupštinara.

Umjesto pljeskom, prijekornim je pogledima, pak, popraćena diskusija novog člana Skupštine HOO-a (zamijenio Luciana Sušnja), nedavno izabranog predsjednika Hrvatskog atletskog saveza Ivana Veštića. Vjerojatno zato jer je pokušao problematizirati način na koji se donosi proračun, a to u HOO-u već jako dugo baš i nije običaj.

„Za nas je HOO partner od kojeg očekujemo suradnju i dogovor. Toga, nažalost, nema. Sasvim je neprihvatljiva tehnologija donošenja Programa javnih potreba jer konačnom prijedlogu ne prethodi nikakva rasprava, razgovor ni dogovor sa savezima. Problem su, nadalje, kriteriji kojih nema, pa je nejasno što zapravo financiramo i koji su prioriteti. Vidim da je proračun HAS-a već 3 ili 4 godine uvijek isti, bez obzira na naše rezultate. Ispada, tako, da je sve više problema za saveze koji imaju dobre rezultate jer obaveze se povećavaju, a sredstva ostaju ista. Predlažem, stoga, da donesemo samo privremeni proračun do donošenja kriterija koje najavljujete za siječanj ili veljaču", rekao je Veštić.

Bilo je to, dakako, previše prijepornih tonova za ovaj i ovakav saziv Skupštine HOO-a, pa je za govornicu brže-bolje izašao vječni predstavnik Športske zajednica Zadarske županije Marijan Klanac i istaknuo, kako je rekao, dva za ovaj skup izuzetno važna i aktualna datuma: Međunarodni dan biološke raznolikosti i obljetnicu osnivanja Hrvatskog sokola. Treba li reći da je ovaj Klančev istup nagrađen odobravanjem i pljeskom skupštinara?

Skupština HOO-a usvojila je na svom blagdanskom zasjedanju i izmjene Projekta priprema i sudjelovanja hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. Trenutačno je 102 kandidata za te Igre, a nastup u Riju već su osigurali Snježana Pejčić (streljaštvo) te Šime Fantela, Igor Marenić, Tina Mihelić, Ivan Kljaković Gašpić i Tonći Stipanović (jedrenje). U kategoriju TOP zlatnih olimpijskih kandidata vraćeni su Giovanni Cernogoraz (streljaštvo) i Filip Ude (gimnastika), potencijalni A olimpijski kandidati postali su Marin Draganja (tenis) i Ana Šimić (skok u vis).

Odlukom Skupštine HOO-a u punopravno članstvo primljeni su Hrvatska golf udruga, Jet ski savez Hrvatske i Hrvatski sambo savez, pa su sada u punopravnom članstvu Hrvatskog olimpijskog odbora 73 sporta s pravom glasa.