Jedrilica Marina Kaštela, tip Grand Sollei 56, pobjednica je prve etape tradicionalne Viške regate krstaša, ove godine u slavljeničkom 70. izdanju.

Brod iz kluba Marina Kaštela sa skiperom Joškom Berketom u 13:43,07 sati prošla je prva liniju cilja ispred Češke vile na ulazu u višku luku i time se upisala prva na listu flote od 159 jedrilica koliko ih je zajedrilo iz Splita prema Visu. Doduše zbog manjka vjetra Regatni odbor na čelu s Čedom Perićem i Alenom Kustićem, morao je dati start u 11.50 sati sa pomoćnog cilja, ne ispred splitske gradske luke, već ispred Šolte, preciznije uvale Livka, pa je flota jedrila 18 milja do Visa po jugu od nekih 8 čvorova.

Kao druga u cilj, u jedrenom vremenu uplovila je posada u kokpitu broda Austria One skipera Kurta Zatloukala sa dvije i pol minuta kašnjenja iza Marine Kaštela.

Treće mjesto piše se brodu imena Bare V, kormilara Mirka Fatovicha iz splitskog Labuda, kluba organizatora ovog jedriličarskog nadmetanja.

U subotu po oraru jedri se regata u trokutu u luci Vis sa startom u 11 sati, dok je u 12 sati zakazano treće nadmetanje u pušenju cigara. Za nedjelju je planiran povratak put Splita sa startom u 9 sati kojega će označiti praunuk Bana Mažuranića.