Na Svjetskom prvenstvu u španjolskom Santanderu hrvatsko jedrenje obogaćeno je dvije srebrene medalje zbog čega će i dalje biti najtrofejniji individualni sport u Hrvatskoj.


Jučer su Šime Fantela i Igor Marenić osvojili srebro u klasi 470 , a istu je medalju dan poslije na samoj završnici SP-a u Finnu osvojio Ivan Kljaković Gašpić. Tome treba dodati 6. mjesto Tine Mihelić Laser Radialu, dvije pobjede u Medal raceu, te četiri norme za OI 2016.


Na žalost podbacio je Tonči Stipanović koji je bio favorit za medalju u laseru, dok će zadarske jedriličarke Eni Ninčević i Romana Župan imati težak zadatak osvajanja olimpijske norme, za koju je u ženskoj konkurenciji klase 470 ostalo još svega tri mjesta, kazao je Edo Fantela, trener zadarskog dvojca Fantela- Marenić i izbornik Hrvatskog jedriličarskog saveza.

- Mislim da Santander možemo slobodno ocijeniti kao odličan nastup hrvatske reprezentacije. Veliki pomak u odnosu na SP u Perthu prije tri godine. Dva su srebra osvojena, a izvrsna je konkurencija, u obje klase: 470 i finn, s jedriličarima koji imaju puno medalja i veliku logistiku.


Mislim da je u tome jedina razlika između njihova dva zlata i naša dva srebra. Četiri norme za Rio također smo ispunili. U još dvije klase, u 49er-u i na dasci smo unutar tzv. velike norme. Dakle, iduće godine s ovim rezultatima oni će steći pravo nastupa u Ri, komentirao je izbornik Fantela na putu prema Zadru.