Hrvatska u srijedu navečer (20 sati) igra protiv Grčke, selekcije koja djeluje najorganiziranije od svih šest reprezentacija u B skupini i koja je izborila tri uvjerljive pobjede u prva tri kola. A zato je najviše zaslužan novi izbornik Fotis Katsikaris (47).

- Zadovoljan sam. Usredotočeni smo na detalje, borimo se za svaku loptu i ostvarili smo prvi cilj, a to je plasman u osminu finala. Sada nam preostaje da se izborimo za što bolji plasman.

A njega će odrediti ishodi utakmica s Hrvatskom (srijeda, 20) i Argentinom (četvrtak, 22).

- Ne sviđa mi se to što je Hrvatska izgubila od Senegala, to se može svakome dogoditi, i ja sam zbog toga zabrinut. To može biti dobro za njih, a loše za nas. Sada će Hrvati biti puno usredotočeniji na igru nego da su ostvarili tri lake pobjede. Osim toga, imaju Repešu, izbornika prema kojem imam veliko poštovanje.

Osim kolege, Katsikaris uzdiže i talent hrvatskih reprezentativaca.

- Hrvatska je velika momčad, uvjerio sam se u to na turniru u Pau. Imaju pokrivene sve pozicije, talent, tijela, atleticizam. To je jedna od najtalentiranijih reprezentacija na ovom Svjetskom prvenstvu.

Na presici nakon pobjede nad Portorikom, Fotis je kazao da je Hrvatska bolja na svakoj poziciji od Grčke. Nije li malo pretjerao u svojoj diplomaciji?

- Ne, to nije nikako diplomatski odgovor. Ako imate braniča poput Bogdanovića koji može igrati leđima košu, koji si može kreirati šut i vrlo je precizan, što više možete očekivati od vanjskog igrača. Osim toga, tu je i vrlo talentirani Šarić, a Simon je igrač koji sjajno igra "pick and roll", ima odličan prodor u reket, ali i šut. Sve te varijabilnosti daju Repeši mnogo oružja. Da, imate talentiraniji sastav od našeg.

Tijekom lanjskog Eurobasketa, Katsikaris je bio televizijski sukomentator i iz te pozicije pratio je krucijalnu pobjedu Hrvatske nad Grčkom nakon dva produžetka.

- Ovo je sada drukčija grčka momčad, s boljom obranom. Sada radimo puno veći pritisak na igrače s loptom, imamo četiri braniča za to. Naš četvrti branič Mantzaris izvrstan je defenzivac. Lani je Spanoulis u napadu igrao mnogo s loptom, no sada pokušavamo igrati drukčije.

Nakon svega došli smo na njemu omiljenu temu. Opet nam je sa zadovoljstvom pričao o tome koliko je za njegovu trenersku karijeru zaslužan legendarni Krešo Ćosić.

- Imao sam sreće da sam kao igrač u životu radio s Krešom Ćosićem i Pinom Grdovićem i njima dvojici puno dugujem. To je nešto što nikad neću zaboraviti, oni su promijenili moja razmišljanja o košarci. U to vrijeme sam bio mlad i lud, zapravo ludi razigravač koji je jurcao po terenu gore-dolje kao luđak, no onda sam sreo Krešu i Pina. Radeći s njima počeo sam razmišljati u igri, gledati na košarku iz drugog kuta i tu je sjeme moje trenerske karijere. Tu su njeni geni. Nadam se da gore na nebu Krešo još uvijek ima onaj svoj zarazni osmijeh.