Hrvatska košarkaška reprezentacija pobjedom je otvorila Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj. U prvom kolu očekivano su svladali Filipine, ali potpuno neočekivano to se dogodilo tek nakon produžetka. Na kraju je uz puno muke i puno sreće završilo 81:78 za izabranike Jasmina Repeše.

Dobro otvaranje

Hrvatska je odlično počela, već nakon prve četvrtine na krilima Šarića i Bogdanovića vodili smo 14 razlike i činilo se kako će to biti laka pobjeda i prilika da Repeša isproba sve varijante i odmara glavne igrače. No, u drugoj dionici dogodio se veliki pad, prije svega u obrani u kojoj nismo bili koncentrirani, a Filipinci su nam počeli postizati lake koševe.

Na odmor smo otišli s vodstvom 37:31 i svi smo vjerovali kako će Repešina bukvica u svlačionici dignuti igrače te da će zaigrati kao na početku utakmice, no to se nije dogodilo. Treća četvrtina bila je u egalu, a u samoj završnici igrali smo jako loše, Šarić je loše reagirao u obrani, a u napadu ishitreno pucao. Zbog svega navedenog doveli smo se u situaciju da Filipini dvije minute i 49 sekundi prije kraja dođu u svoje prvo vodstvo, a u zadnjim sekundama ima napad za pobjedu. Srećom, promašili su i otišlo se u produžetak.

U njemu su se reprezentacije izmjenjivale u vodstvu, ali mi smo bili koncentriraniji i došli u vodstvo u posljednjoj minuti i održavali ga uspješno realiziranim slobodnim bacanjima Bogdanovića. Filipinci su i tada imali zadnji napad u kojem su mogli izboriti novi produžetak, ali su opet promašili.

Blatche nas uništavao

Najbolji u našim redovima bio je Bojan Bogdanović koji je postigao 26 koševa, dok je Šarić odlično počeo pa onda stao. Ante Tomić zabio je osam koševa, a imao je čak 11 skokova. S druge strane nerješiva zagonetka za naše bio je Blatche koji je zabio 28 koševa i ostvario 12 skokova.

U svakom slučaju, Hrvatska je krenula pobjedom, a to je najvažnije. No, ovo je veliko upozorenje za naše jer smo samo uz pomoć sreće izbjegli blamažu na startu. Sutra je već prilika za iskupljenje, u 13.30 sati igramo protiv Argentine.