Ove godine "Škraping Pašman 2013.." održat će se 09. ožujka 2013. kao drugo kolo Hrvatske trekking lige u organizaciji Javne komunalne ustanove Prvenj uz partnere projekta Općinu Tkon i TZO-Tkon. Osim sportske manifestacije, organizatori su najavili i brojna događanja koja počinju već od 3. ožujka.

Škraping je jedinstvena internacionalna trekking utrka po oštrom otočkom kamenju i spada u vrstu ekstremnih sportova. Svake godine održava se tijekom ožujka, a naziv je dobio prema, otočkim rječnikom, škrapama, oštrom kamenju. Penjanje, skakanje, hodanje, snalaženje u prirodi i pustolovni turizam, glavne su karakteristike ove međunarodne utrke.

Cilj Škrapinga je podizanje samopouzdanja i buđenje interesa otočana za sport, kao i upoznavanje javnosti s mogućnostima ljudskih i prirodnih resursa otoka Pašmana za
organiziranje sportskih i kulturnih aktivnosti, u svrhu obogaćivanja turističke ponude posebno u zimskim, ali i svim drugim periodima.
Rivu u Tkonu krasi Sajam otočnih proizvoda, a tradicionalna zajednička večera, zabavni program uz živu glazbu, proglašenje pobjednika i dodjela nagrada kruna je ovog adrenalinskog športa.

Kao priznanje kvaliteti projekta Škraping je dobio prestižnu oznaku "Hrvatski otočni proizvod" 2010.

Ovogodišnja manifestacija će se održati pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Ministarstvom turizma, Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.