Hrvatske alpinistice Ena Vrbek (23) i Milena Šijan (40), članice ekspedicije "Mt. Everest 2009", inače obje pripadnice Hrvatske gorske službe spašavanja, popele su se u četvrtak na vrh Mt. Everesta, doznaje se od članova ekspedicije u baznom logoru na Himalaji.

Najmlađa i najstarija članica hrvatske ženske ekspedicije, Zagrepčanka i Splićanka, uspele su se na najvišu točku planeta za samo osam i pol sati iz Logora 3 na Južnom sedlu, po tisuću metara visokom jugoistočnom grebenu, samo dva dana nakon što su 8850 metara visok vrh osvojile sestre Darija i Iris Bostjančić.

Vrbek i Šijan na vrhu su se zadržale petnaestak minuta, a zatim su počele silaziti po zaleđenom grebenu prema Južnom sedlu.

S njima se trebala popeti i Riječanka Vedrana Simičević, ali se ona, ne želeći zadržavati skupinu, zbog zdravstvenih tegoba vratila u Logor 2 u kojem se nalaze dr. Lana Đonlagić i Sunčica Hraščanec. Kod Simičević se ne radi ni o kakvim ozbiljnijim zdravstvenim poteškoćama jer se ona bez problema sama spustila po užetima niz strmu padinu Lhotse.

Milena Šijan iz Splita je diplomirana inženjerka biologije i kemije, a Ena Vrbek iz Zagreba studentica je kineziologije. Najmlađa je članica ekspedicije (23) i sada se uvrstila među tek nekoliko žena te dobi koje su bile na Mt. Everestu. Jedina je osoba iz Zagreba koja je bila na "krovu svijeta".

S djevojkama na vrh je išao i sirdar (vođa Sherpa) Lakhpa Nuru, koji je prije dva dana pratio i Dariju i Iris Bostjančić.

Pripadnice ekspedicije "Mt. Everest 2009" trebale bi se u Hrvatsku vratiti 3. lipnja.