ZAGREB - Humanitarna akcija "Sandra, ti to možeš!", kojoj je cilj prikupljanje sredstava za rehabilitaciju u prometnoj nesreći u Francuskoj teško ozlijeđene hrvatske olimpijske Sandre Paović, predstavljena je na službenoj konferenciji za novinare u sjedištu HOO-a u Zagrebu.

Bivši i sadašnji vrhunski sportaši, olimpijci, sportski dužnosnici, glazbenici, gospodarstvenici, institucije i udruge, svi oni će na Uskrsni ponedjeljak, 13. travnja, udružiti snage u prikupljanju pomoći za hrvatsku stolnotenisku reprezentativku Sandru Paović, koja je teško ozlijeđena u prometnoj nesreći krajem siječnja.

Na konferenciji za novinare trener hrvatskih stolnoteniskih reprezentacija Neven Cegnar prenio je odlične vijesti vezane uz specijaliziranu kliniku Nottwill u švicarskom Luzernu, gdje će Sandra proći devetomjesečnu rehabilitaciju.

Već prikupljena četvrtina iznosa

Uz garanciju HOO-a, klinika Nottwil pristala je na obročno plaćanje te je umanjila ukupni iznos rehabilitacije za 40.000 švicarskih franaka, tako da je sada potrebno uplatiti 611.000 franaka, što je približno 400.000 eura. U zadnjih desetak dana prikupljeno je raznim donacijama oko 320.000 kuna, a uz sredstva prikupljena prethodnim akcijama, do sada je prikupljena ukupno četvrtina potrebnog iznosa.

Program počinje utrkom

Cjelodnevni program kojemu je cilj prikupiti sredstva za pomoć Sandri počinje atletskim događanjem na zagrebačkom Jarunu "Krugom za Sandru" (11:00 sati). Sudjelovanje u utrci potvrdio je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a na Jarun će doći podržati akciju i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac. Svi zainteresirani građani koji žele trčati, odvoziti biciklom ili se rolati oko jezera Jarun, moći će to učiniti kupnjom majice s imenom akcije i Sandrinom slikom za 40 kuna (prijave su od 10 sati).

Sandrina reprezentativna kolegica Tamara Boroš bit će na štandu za prijave, kao i olimpijka u bacanju kladiva Ivana Brkljačić i plivački olimpijac Gordan Kožulj. Točno u 12:00 sati, pored košarkaškog igrališta (ulaz Petrine), doskočit će članovi Hrvatske padobranke reprezentacije Marko Premužić, Hrvoje Sladetić i Petra Džidara, čime se Hrvatski zrakoplovni savez također uključuje u akciju. Događaj na Jarunu osiguravat će zaštitari Bilić-Erića, voditelj će biti Marin Tironi. Jamnica će osigurati vodu i energetske napitke za sve sudionike trke. Reportaža utrke bit će emitirana na Drugom programu HTV-a u sklopu emisije "Sandra, ti to možeš!".

Akcija na HTV-u

Sandrin matični savez, Hrvatski stolnoteniski savez, organizira stolnoteniski turnir u domu "Lovro Ratković" (sportski park „Mladost") s početkom u 15:00 sati. Natjecanje će se održati u šest kategorija, u muškoj i ženskoj konkurenciji, a očekuje se nastup čak 150 do 200 djece. Igrat će najmlađi kadeti (do 10 godina), mlađi kadeti (do 12 godina) te kadeti i juniori (do 17 godina). Osam najboljih iz svake kategorije ide dalje, a završnica turnira izravno će se prenositi na Drugom programu Hrvatske televizije.

Colonia, Lana Jurčević, Maja Šuput...

Pjesmom će građane na humanitarnom koncertu na Cvjetnom trgu od 20:00 sati zabavljati Colonia, Žanamari Lalić, Lana Klingor, Nered, Feminem, Vlatka Pokos, Sandi, Maja Šuput, Lana Jurčević i Jacques Houdek, a voditelji koncerta bit će Uršula Tolj i Petar Vlahov.

Večernji dio programa započinje u 20:00 sati malonogometnim turnirom na kojemu će zaigrati "Humane zvijezde Cor Unum" i "Hrvatski olimpijci", "Akademija Marić" i "24 sata" te nogometaši NK Dinama i HNK Hajduka dobro nam znane generacije iz 80-ih godina. Na terenima u odbojkaškom domu Bojan Stranić mali nogomet igrat će ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, Boris Novković, Zvonimir Boban, Stjepan Deverić, Danko Cvjetičanin, Vlado Šola, Tomo Šokota, Edin Mujčin, Milivoj Bračun, Zvezdan Cvetković, Zlatko Kranjčar, Tonči Gabrić, Đoni Vilson, Zlatko Vujović i brojni drugi.

"Call-centar" na broju 060 9006

Hrvatska televizija kao jedan od suorganizatora akcije cijeli program uživo će prenositi na Drugome programu, uključivanjem na sva događanja, a u Studiju 9 HTV-a bit će organiziran i "Call centar" u kojemu će brojni hrvatski sportaši, olimpijci, gospodarstvenici i osobe iz društvenog života odgovarati na pozive hrvatskih građana i na taj način se uključiti u ovu veliku humanitarnu akciju.

Humanitarni telefon je 060 9006.